Chișinău. Ședință cu scântei la Parlament. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spune că va depune un denunț la Procuratură. Aceștia declară că Guvernul și-a asumat ilegal promovarea referendumului din toamnă.
În replică, reprezentanții guvernării susțin că este vorba, de departe, de cel mai important exercițiu pentru moldoveni.
Opinia blocului a fost prezentată în plen de către președintele de fracțiune, Vlad Bătrîncea. Conform deputatului socialist, societatea ar trebui să cunoască care e nota de plată pentru referendum. Totodată, BCS consideră că unii miniștri și-ar asuma atribuțiile deputaților și că s-ar implica în campania electorală.
Replici tăioase în Parlament pe subiectul referendumului
„Mai depunem un demers către Procuratură și anume asumarea de către Guvern a atribuțiilor Parlamentului Republicii Moldova”, a spus Bătrîncea.
Cu două zile în urmă, Vlad Bătrîncea s-a adresat Comisiei Electorale Centrale. Acesta a solicitat opinia instituției „privind legalitatea acțiunilor autorităților centrale”. Deputatul acuză că PAS ar fi început deja campania electorală.
Deputata PAS, Doina Gherman, a explicat că referendumul este cel mai important examen pentru moldoveni. „Este un exercițiu democratic, atunci când toți cetățenii au dreptul să se exprime. La diverse probleme esențiale ale societății, iar integrarea europeană este una dintre acestea”, a comentat Gherman.
Curtea Constituțională, aviz pozitiv pentru referendum
Pe 16 aprilie curent, Curtea Constituțională a dat undă verde inițiativei Parlamentului. Curtea a constatat că o eventuală aderare la UE nu poate submina supremația Constituției RM.
Plebiscitul constituțional va fi organizat pe 20 octombrie, iar cetățenii urmează să răspundă la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Șefa statului Maia Sandu a salutat decizia înalte curți. Sandu a subliniat că „avem nevoie de unitate ca, împreună, să garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni”.
În luna iulie, Guvernul a lansat Campania de informare „Europa pentru Tine”. Autoritățile spun că astfel încearcă să informeze cetățenii despre avantajele integrării europene.Totodată, participarea masivă la referendum este un alt scop declarat.
Pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030 este obiectivul strategic național al autorităților de la Chișinău. Acest obiectiv a fost trasat de președinta Maia Sandu.