SIIJ provoacă scandal la CSM. Vorbe grele între Lia Savonea și Ana Birchall

În cadrul ședinței de marți de la Consiliul Superior al Magistraturii, ministrului Justiției, Ana Birchall a fost întrebată de șefa CSM, Lia Savonea, dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr.

În demersul său, Savonea a fost susținută și de judecătoarea Gabriela Baltag și de Victor Alistar. Ministrul a declarat că va răspunde în scris și a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, fără ca ea să fie anunțată în prealabil.

Dacă Birchall a acuzat „o încercare de a pune la punct ministrul Justiției”, Savonea  a replicat că se victimizează - „vă rugăm să nu vă mai victimizați într-o chestiune atât de serioasă. Foaia de parcurs, doamna ministru!”.

La rândul său, Gabriela Baltag a intervenit în discuție și a cerut ca Guvernul să fie întrebat dacă ministrul Justiției a avut mandat pentru a discuta cu procurorul general american un astfel de subiect.

Un procuror din CSM s-a întrebat cum de discuția privind foaia de parcurs pentru statul de drept a putut fi inclusă pe ordinea de zi suplimentară, în timp ce subiectul „centrelor de reflecție” nu a fost acceptat.

Procurorul General al SUA a invitat-o pe Ana Birchall, ministrul român al Justiției, „să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct”, la o „foaie de parcurs” cu titlu „consultativ” pentru întărirea statului de drept din România. Declarația a fost făcută în 5 septembrie, la București, de ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, care a venit în România pentru discuții cu ministrul Birchall, premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.

„Un exemplu al preocupării noastre este faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției - este unul dintre motivele pentru care sunt aici, să mă întâlnesc cu ea, ca urmare a invitației - să vină în SUA și să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru România, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativă legată de ceea ce SUA consideră a fi prevederi și măsuri adecvate care să fie introduse în legislație, în ordonanțe, pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”, a declarat ambasadorul SUA la UE.

Barr, întrebat dacă poate oferi detalii despre această foaie de parcurs, el a spus că este la discreția părții române să o facă publică.

La sfârșitul lunii august, procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o pe Ana Birchall la Washington, în luna septembrie. El arăta atunci că vede în ministrul român „un partener vital și de încredere în lupta anticorupție”. Invitația a venit în momentul în care premierul Dăncilă propusese remanierea ministrului Birchall, propunând-o în locul ei pe Dana Gîrbovan. Propunerea de remaniere a fost respinsă ulterior de președintele Iohannis, consemnează hotnews.ro.