Evenimentul Zilei > Justitie > Scandal în timpul termenului de judecată pentru Sorin Oprescu. „Aici eu fac regulile”
Scandal în timpul termenului de judecată pentru Sorin Oprescu. „Aici eu fac regulile”

Scandal în timpul termenului de judecată pentru Sorin Oprescu. „Aici eu fac regulile”

Astăzi se judecă noul termen în dosarul în care fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, fiind învinuit de luare de mită, constituirea unui grup infacțional organizat și abuz în serviciu.

După condamnarea din aprilie, anul acesta, procurorii DNA au cerut majorarea pedepsei, cerând magistraților să se orienteze către pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru învinuirile la adresa lui Oprescu.

Președinta completului, către un avocat: „Aici eu fac regulile”

În timpul procesului de astăzi, președinta completului de judecată a ridicat tonul la avocatul lui Constantin Mircea, potrivit surselor EVZ.

„Aici eu fac regulile. Când sunteți doi avocați puneți-va de acord cine să susțină pledoariile și nu vă mai repetați. Timpul nostru este important, Codul penal spune că dacă sunteți doi avocați ai inculpatului, nu trebuie să se repete”, ar fi spus președinta completului.

Declarație Sorin Oprescu în fața instanței:

„Onorată instanță, resping cu hotărâre, nu o parte din rechizitoriul DNA, ci tot. Am intrat în atenția SRI în luna lui aprilie. (…) Au trimis prin 11 țări polițiști judiciari și procurori DNA să caute unde am eu bani prin alte țări. Vine răspunsul de la 11 anchetatori că nu rezultă numele lui Oprescu pe lista băncilor, că nu am bani, bărci, vile etc.

„S-a spus că eu am aderat la un grup infracțional. (…) nu se putea face nimic fără mine ilegal. Am avut 362 de mandate de ascultare pe siguranță națională.

Am condus peste 40.000 de oameni. Eu nu făceam angajările, eu le aprobam. Dacă dădeam pe cineva afară, trebuia să fac un raport pentru fiecare.

Nu îmi este rușine de ceea ce am făcut. Am făcut lucruri bune pentru oameni. 43 de ani cât am fost în muncă, am muncit în folosul oamenilor. Nu am nicio proprietate, nu mi-am mărit niciun patrimoiu.

După ce dosarul a fost dus la judecător, toți judecătorii au făcut copy-paste după rechizitoriu.

Cum vă explicați că am aderat la un grup în care nu mă cunoșteau nici unul. Nu am avut nicio vină cu contractele făcute de primărie.

Am fost întrebat la DNA de ce făcea Apa Nova publicitate pentru dumneavoastră… Pentru că eram un vector.

Au mers în anchetă după ziua de 5 septembrie la toți constructorii. Am avut investiții în valoare de sute de milioane de euro, unul nu a spus că mi-a cerut. Eu eram la arest jos, unde m-au trimis.

Procurorul de caz mi-a spus să zic de Băsescu sau de Videanu. Nu am spus, că nu aveam ce să zic.

Fața de toate aceste lucruri să țineți cont de cele spuse de mine, faptul că este apărare personală împotriva unui denunț si eu mă apăr cu vorbele mele”, a declarat Sorin Oprescu în fața instanței, joi, 14 octombrie 2021.

„Niciodată procurorii DNA nu m-au ascultat”

În termenul din aprilie, fostul edil al Capitalei declara în fața instanței:

„Niciodată procurorii DNA nu m-au ascultat. Au scris mereu că refuz să dau declaraţii. Am renunţat când am fost întrebat cai verzi pe pereţi despre ce face Băsescu. Am spus că nu am fost ales de oamenii din Bucureşti ca să ştiu ce face Băsescu. Ce nu spune DNA este că au făcut 21 de comisii rogatorii în toată lumea. Toate s-au întors fără răspunsuri. Nu am averi ascunse, nu am vile mascate, nu am averile despre care spun ei. Ce grup infracţional? Nu am făcut în viaţa mea parte din vreun grup (…) Fără falsă modestie, voi spune că în viaţa mea eu am făcut bine oamenilor. Toate acuzaţiile ce mi s-au adus au fost făcute doar pe vorbe, pe vorbele unui om care a vrut să scape mai uşor (…) N-am încălcat niciodată legea. Reţineţi, vă rog! Totuşi, am fost şi încă mai sunt chirurg, am fost primar general, am fost senator şi am o pregătire academică de ani de zile. Nu mi s-a reproşat niciodată încălcarea legii”.

Sorin Oprescu, condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie.

În mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Alte condamnări în primă instanţă: Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) – 13 ani şi 4 luni închisoare; Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) – 3 ani şi 4 luni; Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 4 ani; Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) – 4 ani şi 4 luni; Cristian Stanca (fost şofer al lui Oprescu) – 7 ani şi 8 luni; Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 2 ani şi 4 luni cu suspendare.