Scandal în PSD! Un deputat cere asistență psihologică

Persoanele care suferă de afecțiuni grave, în stadiu incipient sau terminal, precum și aparținătorii lor au nevoie de sprijin psihologic, spune deputatul PSD de Ialomița Ștefan Mușoiu.

El i-a cerut ministrului Sănătății Sorina Pintea, într-o interpelare depusă în această săptămână, să facă public numărul psihologilor care există și care acordă asistență gratuită acestor bolnavi și aparținătorilor.

Lipsa consilierii este un alt factor care accentuează starea de neliniște atât a celor care suferă, cât și a familiei, iar aparținătorii au un rol important în lupta pacienților cu boala. Deputatul crede că ministerul nu face o campanie de informare în legătură cu drepturile pacienților, iar aceștia nu știu că ar trebui să beneficieze de asistență psihologică.

„În aceste împrejurări, deloc favorabile, statul trebuie să ofere suport printr-o informare corectă și concretă despre drepturile de care beneficiază pacientul și apropiații săi, atât din punct de vedere pecuniar, moral și psihologic”, se arată în interpelarea făcută ministrului.

Mușoiu consideră că în condițiile în care crește alarmant numărul celor care suferă de boli grave, sunt necesare măsuri urgente.

Psihologii clinicieni fac parte din categoria celor care au fost excluși de la majorările salariale alături de infirmieri, brancardieri, farmaciști, biologi și kinetoterapeuți.

Reprezentanții Colegiului Psihologilor din România au solicitat reglementarea salarizării echitabile a psihologilor și au atras atenția asupra faptului că modalitatea de stabilire a coeficienților de salarizare pentru psihologi – din actualul proiect al legii salarizării unitare – este de natură să aducă prejudicii pe termen lung în sistemul de asistență psihologică din România. În cabinetele private tarifele încep de la 100-150 de lei pentru o ședință de 50 de minute.