Un nou scandal zguduie partidul SOS România. Potrivit Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), un membru al formațiunii înființate de Diana Șoșoacă a fost angajat al Securității.
Un candidat SOS România la Senat a lucrat la Securitate
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a verificat listele candidaţilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. În urma analizei, reprezentanții CNSAS au ajuns la concluzia că Alexandru Amititeloaie este fost lucrător al Securității.
Membrul SOS România este djn Botoşani și a candidat pentru Senat.
„În perioada 1945-1989 a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”, rezultă din Sentinţa civilă nr. 3590/29.10.2009 a Curţii de Apel Bucureşti.
Alexandru Amititeloaie este conferenţiar universitar
Colegul de partid al Dianei Șoșoacă este conferențiar universitar la Universitatea « George Bacovia » din Bacău.
În intervalul octombrie 1976-ianuarie 2000, Amititeloaie a fost încadrat ofiţer la Trupele de grăniceri (Poliţia de frontieră). Conform fișei postului, acesta a desfășurat „activităţi şi misiuni operative la frontieră”.
După rezultatele din primul tur, membrul SOS și-a spus opinia pe rețelele de socializare.
„Cred că ați observat cât de agresive au devenit atacurile împotriva unui candidat rămas în cursa electorală pentru turul doi la prezidențiale. Toată această avalanșă de lături este de fapt aruncată în obrazul celor peste două milioane de români care l-au votat în primul tur. Acompaniamentul acestui atac îl reprezintă „democrația” și „statul de drept” răcnite atât în mass media „independentă” cât și de niște tineri care au simțit că li s-ar confisca viitorul. I-a înspăimântat, așa dintr-odată, antisemitismul, legionarismul, putinismul, observându-se pe fața lor o grimasă destul de accentuată, parcă ar fi consumat ceva „energizante”. Deci, să se înțeleagă, „nu i-a chemat nimeni”. „Buni cunoscători ai proceselor istorice din trecutul poporului român și specialiști de neîntrecut în geopolitică”, acești tineri, mulți dintre ei încă neajunși la majorat, își asumă nobila misiune să ne apere”, a transmis conferențiarul universitar.
CNSAS a analizat listele candidaților
Reprezentanții CNSAS au primit listele integrale de candidaţi.
Conform instituției, pe liste se află 8.288 de persoane. Dintre acestea, 5.242 de persoane „nu fac obiectul verificărilor prevăzute de art.2 lit. b din OUG 24/2008, fiind născute după data de 22 decembrie 1973”. Candidatul SOS România apare pe cele pentru Senat.
„Pentru toţi ceilalţi candidaţi la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, verificările vor continua potrivit procedurii legale, iar rezultatele finale vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice prin postarea pe site-ul oficial www.cnsas.ro”, arată CNSAS.