Membrii AUR au fost, din nou, protagoniștii unui scandal de proporții în Parlamentul României. Totul a pornit de la un proiect de lege pe care ei îl susțin, însă nu a primit și votul majorității. Implicat în acest sandal a fost și Alfred Simonis, liderul de grup al deputaților PSD.
Scandalul provocat marți de liderii AUR în Parlament a căpătat proporții extrem de mari. Atitudinea agresivă nu a fost doar asupra politicienilor care nu au susținut proiectul, ci și asupra jurnaliștilor prezenți. Discuția a degenerat, iar politicienii au ajuns să se jignească, ba chiar au lansat amenințări cu bătaia.
Dumitru Focșa, deputat AUR, este unul dintre politicienii implicați în scandal.
Discuțiile aprinse au pornit de la propunerea legislativă "Legea suveranităţii - Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român" inițiată de cei de la AUR. Majoritatea nu a votat acest proiect, așa că el a fost respins de plen.
Schimb de replici acide în Parlamentul României
Spiritele s-au încins la ieșire din sală, când Dumitru Focşa a început să îl amenințe cu bătaia pe Alfred Simonis, pe motiv că vorbește urât. Potrivit surselor, cei doi deputați au început cearta de la faptul că membrii AUR nu ar fi primit acces la microfon atât cât ei și-ar fi dorit.
„– Nu mai urlați!, i-a transmis Simonis, în timp ce ieșea din sală.
– Păi, dacă nu te lasă la microfon, trebuie să urli, să te faci auzit.
– Coboară tonul, că pot și eu să urlu.
– De ce sunteți, băi, hoți. Băi, valutistule!
– Mă-ta-i valutistă!
– Băi nesimțitule, valutistule!
- Dispari de aici!
- V-a pus Ciolacu, aici...
- Eu sunt cetățean care îți plătește ție salariile, trădătorule!” este o parte din discuția celor doi.
- I-ați spus foarte clar: "Vrei să te bat aici?", au susținut jurnaliștii, așa că Focşa a explicat presei că Simonis a țipat la el.
“Nu ştiţi discuţia din interior. A ţipat la mine. (...) Da, i-am spus: te calc în picioare. Nu o aduci pe mama în discuţie. Eşti om politic. Mama e decedată de doi ani de zile”, a precizat Focşa.
Propunerea legislativă "Legea suveranităţii - Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român" inițiată de AUR a fost supusă la vor marți, 10 mai. Camera deputaților a respins proiectul, fiind 229 voturi pentru respingere, 30 contra și o abținere.