Scandal în BNR. Care e poziția oficială a Băncii Centrale despre pensii

Scandal în BNR. Care e poziția oficială a Băncii Centrale despre pensii

Amânarea legii pensiilor este singura soluţie pentru a ține în frâu deficitul bugetar în 2020 şi 2021, a declarat, marţi, economistul şef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, la un eveniment.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, purtătorul de cuvând al BNR, Dan Suciu, a punctat că BNR se delimitează de declarațiile economistului șef al BNR, Valentin Lazea.

„Banca Națională nu are niciun drept, nicio cădere, nicio legitimitate să ceară prorogarea oricărei legi din țara aceasta.

Din acest punct de vedere, este o delimitare a conducerii BNR de orice discuție legată de vreo prorogare de lege: că e legea pensiilor sau alta”, a spus Dan Suciu, la Sinteza zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Afirmațiile lui Suciu vin în contextul în care economistul-șef al BNR a lansat „nucleara” despre mărirea pensiilor: „dacă se face, avem, probleme economice, dacă nu, PNL va pierde politic”.

Bomba despre PENSII: BNR, șah la premier. „Elitele prădătoare” și promisiunea lui Orban

El crede că prorogarea legii pensiilor este singura soluție ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 și 2021. „Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care in Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5%  din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza ca nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, in 2021 e prevăzută recolerarea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă un punct procentual din PIB. Asta e aritmetica curată”, a argumentat Valentin Lazea.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu,a anunţat că deficitul bugetar pentru anul acesta va fi revizuit de la 2,76%, cât a fost ținta asumată la începutul anului, la peste 4%.

Dezastru economic în România? La cât ajunge deficitul bugetar

Ministerul Finanțelor Publice a lansat marți în dezbatere publică proiectul de OUG pentru rectificare bugetară.

Una dintre prevederile proiectului este schimbarea țintei deficitului bugetar de la 2.76% din PIB cu care operase guvernul PSD la 4,3% din PIB.

Puteți consulta AICI documentul