Evenimentul Zilei > Sport > Scandal imens la federația de fotbal islandeză. Președintele a demisionat. Acuzații și implicații grave
Scandal imens la federația de fotbal islandeză. Președintele a demisionat. Acuzații și implicații grave

Scandal imens la federația de fotbal islandeză. Președintele a demisionat. Acuzații și implicații grave

Imens scandal în Islanda, unde „tricolorii” vor juca joi. Președintele federației, Gudni Bergsson, și-a dat demisia duminică seara după o ședință ce a durat două zile. El este acuzat că a mușamalizat cazuri de hărțuire și viol în care sunt implicați jucători ai echipei naționale.

Trebuie spus că plângerile victimelor au ajuns la președintele țării. Un internațional islandez aflat în lotul pentru meciul cu ”tricolorii” a agresat o tânără în septembrie 2017!

Islanda, insula situată la 3.700 de kilometri depărtare, în mijlocul oceanului, pe Dorsala Atlantică, mult spre nord, la granița dintre Atlantic și Arctic și la doar 40 de kilometri de Cercul Polar, unde România va juca joi, în preliminariile CM 2022, este considerată una dintre cele mai sigure țări europene, scrie gsp.ro.

Cu toate acestea, jucătorii naționalei sunt acuzați de violență și agresiuni sexuale, unul dintre ei fiind arătat cu degetul chiar acum, iar președintele federației (KSI), Gudni Bergsson, considerat vinovat de mușamalizarea cazurilor, a fost forțat să-și dea demisia.

Un internațional nordic se află în lotul pentru meciul contra „tricolorilor”

Acesta a hărțuit și agresat o tânără într-un club de noapte din Reykjavik.

Mass-media islandeză, în special jurnalul Visir, a relatat ce s-a întâmplat la Reykjavik în ultimele săptămâni. Hanna Björg Vilhjalmsdottir, liderul Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Asociației profesorilor din Islanda, a scris un articol tăios în Visir pe 13 august împotriva jucătorilor și a federalilor.

Un material de opinie intitulat „Despre KSI și misoginie”. „Ceva timp în urmă, o tânără a ieșit în față și a vorbit despre violul în grup căreia i-a fost victimă în 2010. Descrierea violenței este înfiorătoare, iar infracțiunea e pedepsită cu mulți ani de închisoare.

Și totuși, infractorii, fotbaliștii, nu au fost afectați. A doua zi făceau glume despre viol. Ea a fost avertizată să nu îi dea în judecată, pentru că va suferi din cauza unei forțe excesive. Există multe povești cu jucătorii naționalei și violența lor împotriva femeilor.

Nicio consecință, nimic nu stă în calea succesului acestor bărbați. Sunt norocoși și se bucură de o imensă popularitate în țară. Tăcerea e absolută.

Una dintre victime a povestit coșmarul prin care a trecut

Vilhjalmsdottir se referea la cea care a povestit marea ei dramă pe Instagram, în luna mai. O femeie acum în vârstă de 31 de ani, violată în străinătate de doi bărbați islandezi, fără a le dezvălui numele. A precizat însă că ambii erau fotbaliști cunoscuți în 2010, unul încă mai evoluează la națională.

O vedetă! Victima și-a amintit cu durere oribilul atac: „Băusem, dar cred că cineva mi-a pus ceva în pahar, putea fi orice. În taxi, în drum spre hotelul lor, am vomitat pe unul dintre ei. Nici asta nu i-a oprit.

M-au dus la hotel, m-au dezbrăcat și m-au violat, chiar dacă eu aveam vomă în păr și pe față. Au trecut 11 ani, însă n-am putut uita acele clipe de groază nici măcar o zi”. La acea vreme, a angajat un avocat, a făcut plângere la poliție.

Nu a mai ajuns la tribunal. Presată din toate părțile, amenințată, a renunțat: „Psihic, nu mai puteam rezista”.

Singura reacție a oficialilor forului nordic după articolul Hannei a fost că „nu comentăm cazuri individuale, pentru că ar putea apărea probleme legate de confidențialitate, dar nu încercăm niciodată să acoperim cazuri de violență și infractori”.

În aceeași noapte jucătorul a făcut două victime

Pe acest fond, încordat, altă dezvăluire, care a provocat un vârtej ce a prins întreaga țară, presă, opinia publică, politicieni, chiar președintele țării.

Thorhildur Gyda Arnarsdottir, 25 de ani, a declarat la RUV, televiziunea națională, că a fost hărțuită sexual și agresată într-o noapte din septembrie 2017, de un internațional islandez, în nightclub-ul B5 din Reykjavik. A făcut plângere la poliție. Nu era singura victimă.

O altă femeie a fost atacată cu brutalitate în acea noapte de același jucător în B5. Și ea s-a dus la poliție. Nu a spus acum numele jucătorului. Doar că avea 21 de ani atunci și era sub contract cu un club străin.

Întrebat săptămâna trecută despre „cazul Arnarsdottir”, Bergsson a dezmințit inițial, într-un talk-show la RUV, că ar fi fost informat despre abuzul unui internațional.

A doua zi, a intervenit la o altă emisiune a televiziunii naționale: „Îmi cer scuze, ceea ce am spus aseară nu a fost corect. Am greșit. Îmi pare rău”. Recunoscând că știa despre plângerea lui Thorhildur și a familiei sale.

 

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: