Evenimentul Zilei > International > Scandalul „FAKE NEWS” ia amploare. Parlamentul OLANDEZ „atacă” BRUXELLUL
Scandalul  „FAKE NEWS” ia amploare. Parlamentul OLANDEZ „atacă” BRUXELLUL

Scandalul „FAKE NEWS” ia amploare. Parlamentul OLANDEZ „atacă” BRUXELLUL

Parlamentul olandez a adoptat luni o moţiune prin care solicită guvernului condus de Mark Rutte să ceară Bruxelles-ului închiderea website-ului EUvsdisinfo, site special conceput pentru monitorizarea știrilor de tipul „fake news”.

Website-ul EUvsdisinfo a fost creat de Comisia Europeană pentru a fi o bază de date ce monitorizează aşa-numitele ştiri false (fake news) apărute în mass-media, dar Parlamentul olandez a cerut închiderea acestuia.

„Un guvern nu trebuie să permită ca o instituţie precum Comisia Europeană să interfereze în activitatea jurnalistică. Problema noastră cu acest website este că el stabileşte care este jurnalismul bun şi care este cel rău. Nu acesta trebuie să fie rolul unui guvern şi nici cel al Uniunii Europene”, a declarat deputatul socialist Peter Kwint, cel care a prezentat legislativului olandez moţiunea în care argumentează că agenţiile guvernamentale nu trebuie să controleze presa liberă.

EUvsdisinfo este gestionat de funcţionari europeni care au sarcina să decidă care sunt mass-media ce vor fi incluse în baza de date a celor ce publică ”fake news”, ei fiind ajutaţi de ziarişti şi voluntari ai unor ONG-uri care le transmit ceea ce ei consideră a fi ştiri false.

Ministrul olandez de interne, Kajsa Ollongren, a anunţat săptămâna trecută că retrage susţinerea acordată anterior website-ului EUvsdisinfo şi a promis că va căuta sprijin în rândul omologilor săi europeni pentru implementarea opiniei formulate de parlamentul olandez, care pledează pentru respectarea independenţei jurnalismului, scrie Flux24.