După scandalul mediatic provocat de un diplomat rus care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni, un alt incident tensionează relaţiile dintre România şi Federaţia Rusă. De data aceasta este vorba despre un caz de spionaj industrial, descoperit de DIICOT, în colaborare cu SRI, pe data de 19 octombrie. Din reţea fac parte şi cetăţeni români, angajaţi la compania Ipromin SA Bucureşti, institut care deţine secretele zăcămintelor de pe teritoriul României.
UPDATE ora 15.00 Directorul executiv al Ipromin, Gabriel Neamţu, susţine că nu există metale rare în regiune şi că toate informaţiile sunt publice, deţinute de Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale (ANRM). "Zăcământul Moldova Noua deţine zăcământ cuprifer, nu există metale rare în zăcământ. Operăm cu documente clasificate secret de serviciu", a explicat Gabriel Neamţu. El a adaugat ca nu are legături cu ruşii, purtând discuţii cu o firmă românească. "Ruşii nu au fost aici. Există investitor român, care vrea să investească şi a luat licenţa. Este interesat să facă o investiţie privind zăcământul cuprifer", a precizat seful Ipromin. I UPDATE 13.38. Ambasada Federaţiei Ruse susţine că nu a fost informată de reţinerea unui cetăţean rus la data de 19 octombrie pe aeroportul Henry Coandă. Oficialii susţin că vor trimite o cerere către Ministerul de Externe pentru a primi detalii despre acest caz.
- Care este miza de miliarde de euro a spionului rus
UPDATE ora 13.34. "Cetăţeanul rus a fost depistat de specialişti ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofiţerii SRI verifică caracterul documentelor şi impactul asupra securităţii naţionale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă", a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava. UPDATE ora 13.00. Procurorii DIICOT verifică cine sunt cumpărătorii infomaţiilor clasificate. Sunt verificate inclusiv piste care duc la luptele pentru preluarea activelor Moldomin SA Moldova Nouă- în stare de insolvenţă, care au făcut obiectul unui scandal de corupţie în care a fost implicat un judecător şi un fost ofiţer SIE.
- Povestea şpăgii de 50.000 de euro de la Biserica Albă, din Serbia
Fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Timiş, Nicolae Cătălin Şerban, este acuzat că ar fi primit mită 50.000 de euro de la directorul Moldomin SA Moldova Nouă, Iacob Chişărău, pentru a da câştig de cauză companiei Moldomin SA Moldova Nouă în două dosare. Finanţele publice cereau înlocuirea lichidatorului judiciar, precum şi anularea vânzării activelor societăţii către Mineco AG, o firmă din Elveţia controlată de cetăţeni sârbi. Şpaga a fost luată în Serbia, în localitatea Biserica Albă. UPDATE 12.30 Surse din cadrul anchetei au precizat, pentru EVZ, că doi directori români din cadrul companiei Ipromin au fost puşi sub acuzare. Asupra cetăţeanului rus s-a găsit un laptop, iar procurori DIICOT cer judecătorilor mandat de percheziţie infomatică pentru a identifica ce date sunt pe el. Pe 19 octombrie, O.M., cetăţean rus în vârstă de 42 de ani, a fost prins pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, având asupra documente clasificate şi hărţi despre mai multe zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai precis despre zăcământul Suvorov. Procurorii au luat, în cazul cetăţeanului rus, măsura interdicţiei de a părăsi oraşul Bucureşti.
Riscă şapte ani de închisoare
Procurorii DIICOT - Structura Centrală fac cercetări în cazul unui grup infracţional constituit din cetăţeni ruşi şi români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României, articolul 169 şi articolul 298 din Cod penal.
Potrivit art 19 din Legea 51/1991: Iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei nationale, spijinirea în orice mod a acestora sau aderarea la ele, deţinerea, confecţionarea sau folosirea ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, precum şi culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal, constituie infracţiune si se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
Potrivit Codului Penal, articolul 298 - Divulgarea secretului economic
Divulgarea unor date sau informatii care nu sunt destinate publicitătii, de către cel care le cunoaste datorită atributiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să producă pagube, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent este săvârsită de altă persoană, oricare ar fi modul prin care a ajuns să cunoască datele sau informatiile, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
- IPOTEZĂ ŞOC: Şeful spionajului rusesc ar fi fost oprit pe Aeroportul "Henri Coandă"
Cătălin Harnagea: Este mult spus caz de spionaj, este caz de infracţiune al unei persoane
Într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV, fostul director al SIE, Cătălin Harnagea, a declarat că nu consideră acest caz ca fiind unul de spionaj, ci pur şi simplu o infracţiune. "Cred că este mult spus caz de spionaj, este caz de infracţiune al unei persoane care nu a ştiut care sunt legile şi a preferat, într-un interes personal, să le dea altei persoane.După părerea mea, având în vedere că este vorba de minereu de cupru, oricum aceste informaţii nu ar trebui să fie secrete, oriunde în lume există informaţii despre depozite care pot fi cumpărate. Dacă suntem interesaţi să vindem acest depozite, trebuie să fie oferite deschis celor interesaţi", a declarat Harnagea. Potrivit informaţiilor oferite de DIICOT, documentele respective au fost divulgate de către factori de decizie din cadrul SC Ipromin SA Bucureşti, urmând să ajungă la oameni de afaceri din Federaţia Rusă, care erau interesaţi să-şi dezvolte afacerile în domeniul minier din Românie.
- Un NOU SCANDAL diplomatic. Un secretar al Ambasadei Rusiei a refuzat să sufle în alcooltest
Ipromin DEŢINE SECRETELE din adâncurile României S.C. Ipromin S.A. are o experienţă de peste 60 de ani în proiectarea de obiective miniere, mult timp fiind singurul institut de cercetare din domeniul industriei miniere. Preşedinte al Consiliului de Administraţie este inginerul Sorin Berchimis, iar Gabriel Neamţu ocupă funcţia de director executiv. Potrivit site-ului instituţiei, specialiştii de la Ipromin s-au ocupat de documentaţia de deschidere a celor mai mari mine de pe teritoriul României cum ar fi cele din Oltenia, Valea Jiului, zona Baia Mare, zona Deva, etc. Cu ce se ocupă:
- Global, contribuie la restructurarea din industria minieră
- Zonal, rezolvă problemele specifice companiilor naţionale şi societăţilor miniere
- Interdepartamental - asigură conlucrarea între minerit şi alte industrii
- Are un calificativ excelent pentru domenii ca geofizica, fotogrametrie, iazuri de decantare şi instalaţii de extracţie
- Este autorizat să efectueze verificarea şi certificarea funcţionării instalaţiilor de extracţie
- Este membru în Comisia pentru Supravegherea Iazurilor de Decantare a Sterilelor din Industria Minieră.
- Este membru al Comitetului Naţional Român al Marilor Baraje (CNROMB), comitet afiliat la Comisia Internaţională a Marilor Baraje (ICOLD)
- Este autorizat să elaboreze studii de impact ecologic
- Este membru în Consiliul Naţional de Siguranţă a Barajelor
- În cadrul IPROMIN funcţionează experţi atestaţi şi certificaţi pentru expertize privind starea de siguranţă a barajelor şi a construcţiilor hidrotehnice.
CITIŢI ŞI:
- RUSIA nu RIDICĂ imunitatea diplomatului care a accidentat grav o fată. El a fost rechemat în ţară de URGENŢĂ
- Studenta lovită de diplomatul rus a ieşit din comă
- MAE cere RIDICAREA IMUNITĂŢII diplomatului rus care a ACCIDENTAT GRAV o fată pe trecerea de pietoni
- PRIMELE IMAGINI cu studenta RĂNITĂ GRAV de o maşină a Ambasadei Rusiei. Şoferul are imunitate diplomatică | VIDEO