Evenimentul Zilei > International > Scandal de spionaj China-SUA. Un fost agent al CIA, prins că vindea secrete Beijingului
Scandal de spionaj China-SUA. Un fost agent al CIA, prins că vindea secrete Beijingului

Scandal de spionaj China-SUA. Un fost agent al CIA, prins că vindea secrete Beijingului

SUA se confruntă de mai multă vreme cu scurgeri de informații.

A lucrat pentru CIA și acum este acuzat că a vândut informații serviciilor secrete ale uneia dintre marile rivale ale SUA. Este vorba despre un fost agent, Alexander Yuk Ching Ma, despre care să bănuiește că a făcut comerț cu secretele la care avea acces. El a primit mai multe zeci de mii de dolari din partea chinezilor pentru a le divulga, după cum anunță jurnaliștii de la CNN.

Ching Ma, un bărbat în vârstă de 67 de ai, s-a născut în Hong Kong, și a fost naturalizat în Statele Unite ale Americii. El i-a mărturisit unui agent FBI că a vândut informații pentru ca patria-mamă, China, „să aibă succes.”

Agentul FBI era sub acoperire și juca rolul unui ofițer de informații chienz, după cum arată rechizitoriul depus în instanță. În aceste condiții, Ma este acuzat de înaltă trădare.

„Antecedentele spionajului chinez sunt de lungă durată și mulți foști agenți de informații și-au trădat țara și valorile democratice pe care le promovează SUA, pentru a susține un regim totalitar comunist”, a spus John Demers, procuror adjunct pentru securitatea națională.

Astfel, Alexander Yuk Ching Ma intră pe o listă de foști oficiali ai SUA, din lumea informațiilor, care au trădat pentru China.

În 2018, Jerry Chun Shing Lee, în vârstă de 53 de ani, a fost arestat la sosirea pe aeroportul J.F.Kennedy din New York, pentru fapte comise în anul 2012. Fost militar naturalizat american, Lee s-a alăturat CIA în 1994, fiind însărcinat cu recrutarea şi gestionarea agenţilor pentru serviciile secrete americane.

El a lucrat în mai multe ţări, apoi a plecat de la CIA în 2007 și s-a stabilit în Hong Kong. În 2012, Lee şi familia sa au plecat de aici pentru a se muta în Virginia, o suburbie din Washington. În drumul spre SUA, în timpul unei escale în Honolulu, FBI a percheziţionat camera de hotel a fostului agent şi a descoperit două carnete pline cu informaţii strict secrete, care ar fi trebuit predate la plecarea sa din agenţia de informaţii.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: