Germanul Manfred Weber, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European i-a luat apărarea conaţionalei sale Ursula von der Leyen, preşedinte ales al Comisiei Europene, pentru decizia sa de a desemna în viitorul Colegiu al comisarilor europeni un portofoliu intitulat ‘protejarea modului nostru de viaţă european’, notează politico.eu, citat de Agerpres.

Von der Leyen a fost criticată dur după ce, la 10 septembrie, a anunţat portofoliul ‘protejarea modului nostru de viaţă european’, care va fi asigurat de comisarul european din partea Greciei, Margaritis Schinas, unul dintre cei opt vicepreşedinţi ai noului executiv comunitar. În sfera responsabilităţii acestuia va fi inclusă politica Uniunii Europene în domeniul migraţiei şi al azilului.

Criticii au denunţat posibilitatea ca migranţii şi refugiaţii să reprezinte o ameninţare pentru modul de viaţă european şi au catalogat denumirea portofoliului drept o „dedicaţie” adresată extremiştilor de dreapta.

Ursula von der Leyen şi-a susţinut însă decizia. ”Noi apărăm această titulară, cred că este o titulatură bună”, a declarat Weber într-o conferinţă de presă la Strasbourg, unde are loc sesiunea plenară a Parlamentului European. „Este cineva în această sală care doreşte să trăiască modul de viaţă chinez? Este cineva în această sală care doreşte să trăiască modul de viaţă african? Sau modul de viaţă american? Eu vreau să trăiesc modul de viaţă european”, a declarat liderul grupului PPE din Parlamentul European, evitând să se refere la adevărata rădăcină a problemei, islamizarea Europei.

Afirmaţiile sale au fost urmate de reacţii dezaprobatoare pe Twitter, mai multe persoane scriind că Weber nu a reuşit să accepte diversitatea africană în timp ce altele l-au acuzat de bigotism.

În comentariul său, Manfred Weber a subliniat că expresia „mod de viaţă european” nu trebuie să fie acaparată de către extrema dreaptă.

”Nu ar trebui să permitem ca extremişti de dreapta precum Le Pen în Franţa să deturneze dezbaterea privind modul de viaţă european. Este dezbaterea noastră, este o dezbatere creştin-democrată, este o dezbatere cu socialişti, liberali”, a spus marţi Manfred Weber.

Te-ar putea interesa și: