SCANDAL. Dacian Cioloș a răspuns la SMS-ul lui Nicușor Dan: "Să nu mai folosiți numele meu!". ANALIZĂ: Cum a făcut fostul premier pe DIVA politică

SCANDAL. Dacian Cioloș a răspuns la SMS-ul lui Nicușor Dan: "Să nu mai folosiți numele meu!". ANALIZĂ:  Cum a făcut fostul premier pe DIVA politică

Fostul premier Dacian Cioloş susține că nu s-a pus niciodată problema să devină membru al Uniunii Salvaţi România, cum spunea preşedintele formaţiunii și i-a transmis lui Nicușor Dan să nu-i mai folosească numele. Dacian Cioloș a încercat să intre în politică după ce și-a terminat mandatul de premier. A bătut la ușile PNL și USR, dar le-a cerut ambelor partide să vină șef, lucru care a stârnit aprige discuții. A treia variantă ar fi să-și lanseze un partid, sau cel puțin o organizație.

„I-am spus deja domnului Nicuşor Dan de o săptămână că nu se pune problema de negociere a intrării lui Cioloş în USR şi nu asta a fost problema de la început! Ei trebuie să îşi rezolve problemele interne din partid şi ar fi bine să nu folosească numele meu”, a declarat Dacian Cioloş, fost premier al României, pentru Digi24.

Fostul premier ar fi fost nemulțumit de faptul că Nicușor Dan l-a invitat în USR, dar a punctat că ar exista și o serie de nemulțumiri în interiorul formațiunii.

Ieri, preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat că orice competiţie în interiorul unui partid este benefică, referindu-se astfel la o eventuală candidatură a fostului premier Dacian Cioloş la şefia USR. 

Ne puteți urmări și pe Google News

“Important este că o majoritate îl doreşte în USR (pe Dacian Cioloş-n.r.) şi pentru că lucrul acesta se întâmplă, o invitaţie formală i-a fost adresată, pentru un dialog în ce condiţii ar dori să vină”, a spus Nicușor Dan.

Liderul USR a precizat la RFI că există argumente pro şi contra venirii fostului premier în partid: “Argumentele pro sunt faptul că ar aduce un plus de profesionalism USR-ului, că ar aduce un plus de notorietate şi ar face un transfer de credibilitate şi ar aduce un plus de leadership USR-ului. Astea sunt pe scurt argumentele pro şi ele sunt majoritare în USR”.

“Argumentele minoritare sunt că prin diferenţa mare de notorietate, USR-ul s-ar transforma în partidul lui Cioloş. Prin asta, pe de o parte, s-ar limita imaginea de partid antisistem, diferenţa de imagine faţă de distanţa faţă de PNL, atâta timp cât Dacian Cioloş a negociat cu PNL, a fost pe afişele PNL-ului, multă lume îl percepe apropiat de PNL în urma acestui fapt. Un alt argument este că există două categorii de public: una care este mai principială şi nu vrea să vorbească de alianţe, de transfer de parlamentari şi o altă categorie de public care spune orice e permis ca să batem PSD-ul. Şi cumva, din declaraţiile publice pe care domnul Cioloş le-a făcut a reieşit că viziunea sa este pentru unificarea tuturor forţelor de dreapta, pentru a bate PSD-ul în 2019 şi 2020”, a spus Nicuşor Dan.  

SMS-ul, apoi dialogul telefonic

Tot ieri, purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a menţionat că a existat o convorbire telefonică între Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan, iar în prezent "discuţiile sunt deschise pe toate planurile". 

"A fost transmis un SMS către dl Dacian Cioloş şi echipa domniei sale. Dl Cioloş a răspuns. A avut loc un dialog telefonic între dl Dacian Cioloş şi dl Nicuşor Dan, în care s-a agreat că, în perioada următoare, echipa dlui Cioloş va discuta cu cei şase reprezentanţi ai noştri care ar fi cadrul cel mai bun prin care s-ar putea apropia de USR, fie ca membru intern, fie doar pentru o colaborare din exteriorul partidului. Acesta este stadiul acum. Dl Cioloş a primit invitaţia, continuăm discuţia la nivel de echipe, pentru a identifica elementele care trebuie clarificate", a susţinut Barna.   

Culisele unui scandal. "Un elefant prea mare pentru USR"​   

Acum vreo două săptămâni, Dacian Cioloş şi reprezentanții USR au început negocierile. Cristian Ghinea a fost cel care a plusat și a cerut să fie analizată posibilitatea ca Dacian Cioloş să facă pasul spre USR.Fostul ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloș, actual deputat USR, Cristian Ghinea, a trimis o scrisoare către membrii USR pe tema discuțiilor purtate cu Cioloș pentru o eventuală intrarea a acestuia în partid. Ghinea a anunțat că el a fost cel care a inițiat discuțiile cu conducerea formațiunii, dar că răspunsul a fost "în esența negativ" și că i s-a spus că fostul premier ar fi "un elefant prea mare pentru USR".   Nicușor Dan s-a împotrivit, pe motiv că opinia publică ar percepe că USR s-ar agăța de imaginea lui Cioloș. Liderii USR din teritoriu cred că notorietatea lui Cioloş era cheia succesului, în timp ce cu Nicușor Dan USR  nu mai poate creşte, susţine un lider din teritoriu.  Deputatul USR și liderul organizației din Iași, Cosette Chichirău, declara vineri, la Bacău, că "există presiuni interne și externe pentru ruperea USR, una dintre ele fiind vehicularea numelui fostului prim-ministru" Dacian Cioloș. În campania pentru alegerile parlamentare din 2016, Dacian Cioloș - premier în funcție - a fost imaginea afișelor PNL. Totodată, Cioloș a participat înainte de alegeri la o dezbatere organizată de USR la care au participat candidații la parlamentare. Cioloș a spus atuncă că USR e un exemplu bun pentru politica românească și că se regăsește în valorile lor.    Negocierile eșuate cu PNL 

 

După ce a plecat de la Palatul Victoria, Cioloș a avut mai multe întâlniri cu liderii PNL cărora le-a spus că vrea să vină în partidul lor, dar să candideze la funcția de președinte. "I s-a propus să vină numărul doi, numărul trei, președinte nu se poate", declarau sursele citate de EVZ la sfârșitul lunii februarie. Liberalii nu au uitat că Cioloș nu a vrut să-și asocieze numele cu ei în campanie. Aceleași surse spunea că Cioloș este perceput în PNL ca un individualist. "Nu are nevoie de PNL ca partid, ci pentru cariera lui politică", spuneau aceleași surse. Mai mult, primarii ar fi supărați pe Cioloș pentru că nu au primit bani de la Dezvoltare.   Luni, preşedintele interimar, Raluca Turcan,  declara că Dacian Cioloş "ar fi fost şi ar fi binevenit în PNL", afirmând că nu se poate da un vot în BPN PNL în privinţa unei decizii personale care îi aparţine fostului premier. Cioloș ar fi susținut în PNL de Ilie Bolojan (Bihor), Gheorghe Falcă (Arad) și fosta președintă a PNL, Alina Gorghiu.  De altfel, Cioloș a fost surprins la o cafea la Universitate cu Ilie Bolojan.  Dacian Cioloş a anunțat la începutul lunii martie că a înființat oficial organizaţia neguvernamentală "Platforma România 100".  Cioloș este și președintele comitetului director al noii asociații, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, sunt vicepreședinți, iar Alin Mițuță este director executiv, potrivit datelor oficiale, înregistrate la tribunal. Fostul premier a precizat că ia în calcul "foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mişcare politică sau un partid politic".