Deputații din Comisia pentru administrație a Camerei s-au certat pe tema proiectului de lege ce vizează trecerea STS din subordinea CSAT în cea a MAI, au declarat pentru EVZ surse din comisie. În cele din urmă au adoptat un raport favorabil ce a fost înaintat comisiei de Apărare, sesizată și ea pe fond cu acest proiect. Deputații juriști au avizat și ei favorabil proiectul de lege.
Reprezentanții PDL - Ioan Oltean și Ionaș Urcan - cel al PMP - Florin Popescu - în comsia de administrație au părăsit lucrările, nemulțumiți de o serie de nereguli procedurale. Aceștia au argumentat că de la discuții lipsea ministrul de Interne - încă nenumit - și că MAI nu era reprezentat nici măcar la nivel de secretar de stat, ci de subsecretar. În plus, a lipsit și directorul STS, Marcel Opriș. În cele din urmă comisia de Administrație a adoptat cu 17 voturi "pentru" raportul la acest proiect, care a fost trimis Comisiei de Apărare. Dacă raportul întocmit de comisia de Administrație nu va fi însușit și de comisia de Apărare, cele două comisii vor fi nevoite să facă o ședință comună în care să adopte un alt raport. Potrivit deputatului PSD, Călin Ion, amendamentele adoptate de Comisia de Administrație vizează mai mult chestiuni tehnice. Amânare la Apărare, aviz favorabil la Juridică Comisia de Apărare a decis să amâne proiectul până săptămâna viitoare. La şedinţa Comisiei de apărare a fost şi directorul STS, Marcel Opriş, dar a plecat fără să facă declaraţii, după ce a fost luată decizia amânării discutării proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea STS. "Suspansul la Legea STS va continua, eu sper că cel mult o săptămână. La cererea colegilor liberali, am votat în unanimitate amânarea discuţiilor pentru săptămâna viitoare. Motivul pentru care s-a făcut această amânare şi pentru care colegii liberali au cerut amânarea a fost că în momentul de faţă încă nu există o clarificare a situaţiei în ceea ce preveşte Ministerul de Interne, cine va fi în fruntea ministerului, şi noi nu am avut decât să le satisfacem această doleanţă şi să amânăm pe săptămana viitoare discutarea acestui proiect de lege“, a declarat președintele comisie de Apărare, Ion Mocioalcă (PSD). În schimb, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil propunerea legislativă. STS, în subordinea MAI Potrivit proiectului de lege, iniţiat de USL, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind o structură cu personalitate juridică, ce va fi condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.
În proiectul care vizează modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a altor acte normative se arată că la data intrării în vigoare a acestei legi MAI preia de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente. "MAI se substituie în toate drepturile şi obligaţiile decurgând din toate actele normative, contractele, convenţiile, înţelegerile, protocoalele, memorandumurile şi acordurile în care STS este parte, inclusiv în litigiile aferente acestuia", se mai precizează în proiect.
În ceea ce priveşte structura generală a Departamentului de Telecomunicaţii Speciale, atribuţiile componentelor sale funcţionale, efectivele şi resursele în timp de pace şi în timp de război, refimul reţelelor şi echipamentelor de telecomunicaţii speciale şi mobilizarea serviciului proiectul prevede că acestea se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
În proiect se precizează şi că STS este exclus din prevederile legii privind organizarea şi funcţionarea CSAT.