Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL la Timişoara între UVT şi INSPECTORUL şcolar general

Marilen Pirtea, rectorul UVT
Autor: | | 0 Comentarii | 459 Vizualizari

Universitatea de Vest din Timişoara o pune la punct, într-un comunicat de presă, pe Aura Danielescu, inspector școlar general, care și-a manifestat, în mass-media, dezacordul cu privire la un schimb dintre un teren deținut de UVT și unul aflat în proprietatea administrației locale.

„Mărinimia colegilor noștri de la Universitate ar trebui să meargă până acolo încât sa dea acea bucățică de la Oituz cu titlu gratuit, nu la schimb”, a declarat, potrivit presei locale, Aura Danielescu despre intenţia UVT.

Urmare a acestei declaraţii, UVT a dat publicităţii următoarele precizări:

 • În primul rând, dorim să reamintim faptul că UVT și Primăria Timișoarei se află în negocieri pentru un schimb de terenuri. Mai exact, administrația locală a solicitat instituției noastre cedarea fostei popote care se află în zona străzii Oituz, colț cu str. Popa Șapcă, în vederea edificării unei parcări supraetajate. În acest context, cele două instituții au ajuns la un acord de principiu pentru ca terenul din Oituz să fie dat la schimb cu Liceul CFR. Acest acord reprezintă expresia preocupării Universității de Vest pentru binele orașului Timișoara.
 • Infrastructura Universității de Vest este semnificativ subdimensionată în raport cu activitatea pe care o desfășoară. În anul 1989/90, UVT avea 4377 de studenți, în timp ce înmatriculările ultimilor ani se situează în jurul cifrei de 15 000. Dacă la nivel național rata acoperirii cererilor de cazare este de aproximativ 75% (conform studiului ANOSR – “Echitate în educație” din 2011), la nivelul Universității de Vest din Timișoara, rata acoperirii cererii de cazare este de doar 32 %, cu mult sub media națională. Multe dintre activitățile didactice ale Universității de Vest se desfășoară în spații ale altor instituții, de exemplu studenții la actorie repetă la Casa de Cultură a Studenților. Pentru Universitatea de Vest din Timișoara extinderea infrastructurii nu este un capriciu, ci o necesitate. O infrastructură adecvată este o premisă a calității în educație și cercetare.
 • Universitățile se bucură de autonomie, în baza principiului responsabilității. Altfel spus, funcționează mai degrabă după o logică a pieței, pot înregistra și echivalentul profiturilor, dar și pierderi. Sunt semnificativ diferite de instituțiile publice, cum este și inspectoratul școlar, care funcționează după logica instituțiilor bugetare. Universitatea de Vest din Timișoara are o strategie de dezvoltare, iar conducerea universității poartă responsabilitatea pentru implementarea acesteia. Deciziile strategice, cum este cea pe care o sugerează dna Danielescu, pot avea un impact major asupra viitorului universității, îi pot afecta capacitatea de a atrage studenți. Privite din perspectiva responsabilității, afirmațiile dnei Danielescu sunt cel puțin nepotrivite.
 • Cât despre materializarea interesului Universității de Vest pentru binele orașului, ne rezumăm să amintim următoarele aspecte:
  • În anul 2008, Universitatea a dat în folosință gratuită un teren central de 4500 mp, pentru edificarea de spații de învățământ destinate Liceului Lenau, care ajunsese într-o situație dificilă din cauza retrocedărilor.
  • Universitatea a donat administrației locale terenurile necesare creării unei noi infrastructuri rutiere în zona viitorului campus studențesc din zona Oituz, o suprafață de 8000 mp (între Piața Unirii și Iulius Mall).
  • Din fonduri proprii, UVT a amenajat parcul de pe strada Oituz, a cărui utilizare se face în regim de acces liber.

  Ne păstrăm, așadar, dreptul de a decide singuri unde stabilim echilibrul dintre planurile de dezvoltare instituțională și sprijinul acordat administrației publice locale pentru dezvoltarea orașului Timișoara. Îi asigurăm pe timișoreni că vom sprijini în continuare proiectele de dezvoltare a orașului și suntem conștienți că o universitate poate fi puternică doar într-un oraș care investește în calitatea vieții locuitorilor săi.

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Fapt divers

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI