Ce semne ne transmite fluctuația ROBOR din ultimele zile. Care e explicația BNR

Ce semne ne transmite fluctuația ROBOR din ultimele zile. Care e explicația BNR

Procesul de scădere a ROBOR, din ultimele zile, reprezintă un semnal că situația de pe piața bancară românească se îmbunătățește. Explicația îi aparține lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Procesul de scădere a ROBOR din ultimele zile arată că lucrurile pe piața bancară din România se îmbunătățesc. O cauză a reducerii ROBOR este legată îmbunătăţirii lichidităţii interbancare dar și de percepția investitorilor care s-a îmbunătățit vizibil. Piața a început să-și revină după tensiunile de anul trecut susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

„Scăderea indicelui pieţei monetare, ROBOR, este în primul rând o consecinţă a îmbunătăţirii lichidităţii interbancare. De asemenea, mai este vorba şi de percepţia investitorilor, care s-a îmbunătăţit vizibil în ultima perioadă. Evoluţiile recente sunt, însă, şi o recunoaştere din partea pieţei că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simţitor. Au fost 5 zile de scăderi consecutive în care ROBOR la 3 luni a întregistrat valori mai reduse, scăzând de la 2,03% la 1,79%. ROBOR overnight, rata la care se împrumută băncile între ele pentru o zi, a scăzut de la 1,63% la 1,14%.”, a explicat Popa.

Cristian Popa susține că au fost așteptări din partea sistemului bancar ca BNR să organizeze o ședință a Consiliului de Administrație. Aceasta ar fi trebuit să se desfășoare, conform aprecierilor, în intervalul 4 - 8 ianuarie. Potrivit spuselor sale, calendarul ședințelor a fost suspendat în această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evoluția ROBOR în scădere

Popa a spus că ROBOR a fost aproape de rata dobânzii cu care BNR împrumută lei băncilor comerciale. Aceasta este de 2%. Or, susține oficialul BNR, revenirea sub acest nivel, plus/minus 0.5%, arată ca piaţa funcţionează bine.

„Mai trebuie menţionat că, în ultima perioadă, nivelul acestui indice a fost în imediata apropiere a nivelului facilităţii de credit. Este rata de dobândă cu care BNR împrumută lei băncilor comerciale, de 2%. Revenirea sub acest nivel, (...) arată ca piaţa funcţionează bine”, a adăugat Cristian Popa.

Cui folosește o scădere a indicelui

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei. Evoluția acestui indice este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. Specialiștii susțin o scădere a ROBOR duce la reducerea dobânzilor la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât cu 11,82% în această săptămână, de la 2,03% pe 31 decembrie 2020, la 1,79% pe 8 ianuarie. Indicele a coborât sub 2% în lunile august şi septembrie din 2020. Sub nivelul de 1,79% s-a mai situat doar pe 11 octombrie 2017, respectiv de 1,78%.

Vineri, 8 ianuarie 2020, indicele ROBOR la 6 luni se situa la 1,95%, iar ROBOR la 12 luni ajunsese la 1,99%.