Evenimentul Zilei > Actualitate > Satul premierului Cîțu a rămas departe de atingerea civilizației. „Să se gândească că a crescut aici și că are și el casă” aici
Satul premierului Cîțu a rămas departe de atingerea civilizației. „Să se gândească că a crescut aici și că are și el casă” aici

Satul premierului Cîțu a rămas departe de atingerea civilizației. „Să se gândească că a crescut aici și că are și el casă” aici

Jurnaliștii de la Antena 3 au prezentat, miercuri seara, un material filmat realizat în satul Tulei, comuna Golești, locul unde s-a născut și a copilărit premierul României, Florin Cîțu. Este un loc în care timpul pare să se fi oprit în loc.

Satul Tulei – Câmpeni, din comuna Goleşti, se află pe drumul dintre Râmnicu Vâlcea şi Curtea de Argeş, şi e răsfirat pe dealuri, cu gospodăriile departe una de cealaltă. Aici au trăit bunicii materni ai lui Florin Cîţu şi tot aici au copilărit actualul premier şi fratele său.

Un peisaj idilic care s-a păstrat peste ani fără atingerea civilizației. Localitatea arată aproape la fel ca pe vremea bunicilor. Sau poate chiar mai rău, pentru că multe case şi garduri sunt în paragină. Altele, cum este cea a familiei Cîţu a fost renovată.

Mesajul sătenilor către premierul și fostul vecin, Florin Cîțu

Reporter: Aveți 93 de ani. S-a schimbat ceva de când erați dumneavoastră copil?

Femeie: Au mai pus piatră, aici, pe drumul ăsta. Dar ce să faci? Dacă nu au bani să facă…

Reporter: Sunteți consătean, cu premierul. Ați încercat vreodată să îi transmiteți să vă ajute?

Femeie: Ce să facă și el? Că dacă ar fi singur, de capul lui… L-or fi conducând și pe el alții.

Reporter: Aveți vreun mesaj pentru dumnealui?

Femeie: Să se gândească că a crescut aici și că are și el casă aici… Să facă ceva dacă se poate!

Satul retras, cu case răsfirate pe dealuri, cu drum aproape impracticabil, a fost abandonat de tineri. Aici au rămas bătrânii. Și toți își așteaptă copiii, doar în zile de sărbătoare. În rest, oamenii își duc bătrânețile așa cum pot. Speră să nu fie vreun incendiu în sat ca să nu fie nevoie de pompieri. Și evită chiar si ambulanța. Își cheamă copiii să-i ducă la doctor. Pentru că în satul Tulei, drumurile sunt la fel ca în secolul trecut. Iarna, drumurile se înfundă şi în situațiile de forță majoră mașinile sunt lăsate la marginea localității.

Localnicii sperau în puțin asfalt și apă curentă

Localnicii recunosc că speră ca de când Florin Cîţu a devenit premier al României să primească mai mulți bani. Au nevoie de drumuri şi apă curentă. Cară apa cu bidoanele şi când plouă înoată prin noroaie până la genunchi.

Primarul comunei Golești este la primul mandat. Liberal ca si premierul, spune ca a simțit ajutorul.

„Eu sper că, în funcție și de alocările bugetare și poate că datorită faptului că domnul ministru e de la noi din localitate, să fim și noi băgați în seamă. Comuna Golești a fost întotdeauna vitregită la alocările bugetare și la rectificările bugetare, dar să știți că de anul trecut s-a simțit o mai mare aplecare asupra noastră. S-au primit mai mulți bani și la rectificările bugetare, s-au primit mai mulți bani și pe situațiile de urgență pentru că am avut niște situații în luna iunie a anului curent”, a declarat Constantin Mitrache, primarul comunei Golești.

Florin Cîţu a moştenit, împreună cu fratele său,casa bunicilor, o frumoasă gospodărie în stil românesc, amplasată în vârf de deal şi renovată recent. Fraţii Cîţu deţin şi un hectar de teren agricol în Goleşti

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.