Satul Nadăș ar putea rămâne în proprietatea oamenilor care îl locuiesc, împroprietarirea unei singure familii cu terenul aferent fiind în curs de revizuire. Judecătoria Balş a admis cererea de revizuire, astfel că sentinţa prin care familia Colţeu a fost împroprietărită cu terenul din satul arădean Nadăș a fost desfiinţată.
Magistraţii olteni au stabilit că cererea de revizuire a sentinţei din 2006, dată de Judecătoria Ineu, prin care familia Colţeu a primit peste 8.700 de hectare de teren, pădure şi păşune, să fie admisă, scrie Aradon.ro. Drept urmare, terenurile revin la vechii proprietari.
Prefectura Arad a înaintat cererea de revizuire a sentinţei din 2006. „Instituția Prefectului – Județul Arad a înregistrat o victorie, în primă instanță, la Judecătoria Balș, județul Olt, unde fusese strămutat, în urmă cu doi ani, procesul locuitorilor satului Nadăș cu familia Colțeu. Sentința civilă nr. 857 din 10 septembrie 2018 a admis, în rejudecare, cererea de revizuire promovată de Comisia Județeană de Fond Funciar din cadrul Instituției Prefectului – Județul Arad, împotriva sentinței civile nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu, prin care s-a restituit familiei Colțeu suprafața de 8.742 de hectare de pădure, în baza certificatului de calitate de moștenitor nr. 5/2003, emis de notarul Vlai Adrian, care a fost desființat definitiv de instanțele penale, în urma declarării falsului acestui act. Judecătoria Balș a decis desființarea sentinței civile 657/2006 a Judecătoriei Ineu, hotărârea Judecătoriei Balș putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Olt”, transmit reprezentanţii Prefecturii. Sentinţa Judecătoriei Balş nu este, însă, definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Olt.
Amintim că în legătură cu această poveste, DNA a început o anchetă în 2014 și a afectuat percheziții, stabilind că în cauză e vorba prejudiciu de 21 de milioane.
Doi notari şi mai mulţi magistraţi de la Judecătoria Ineu şi Tribunalul Arad sunt suspectaţi că au dat sentinţe ilegale în favoarea familiei Colţeu. Procurorii DNA au extins ancheta în cazul magistratului Aurel Tripa, fost preşedinte al Judecătoriei Ineu, şi în cazul notarului Adrian Vlai. Ancheta a demarat în ianuarie 2014, după ce mai mulţi ţărani din Nadăş au făcut plângere la DNA că sunt ameninţaţi de familia Colţeu cu evacuarea din sat. Totul a început în 2006, atunci când Aurel Tripa a dispus reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.743 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea. Decizia a fost menţinută la Tribunalul Arad. Sătenii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să primească terenurile.