Trimişi în judecată la începutul acestui an pentru înşelăciune, după ce au tepuit statul cu 1,3 miliarde de lei vechi, şase militari bârlădeni au fost găsiţi vinovaţi de insţantele militare
Plutonierul adjutant sef Apostu Mitică împreună cu cinci complici de ai săi au fost declaraţi vinovaţi de înselăciune de către Tribunalul Militar Iaşi. Toţi sase militari de la UM 01411 din Bârlad au fost trimisi în judecată pentru însşlăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Mai exact, cei şase au păcălit statul cu peste 1,3 miliarde de lei vechi după ce au declarat că plătesc chirie unor persoane pentru a avea unde locui, informează site-ul vasluian vremeanoua.ro. Militarii au fost trimişi în judecată, în urma unei anchete de aproape un an de zile: plutonier adjutant principal Mitică Apostu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înselăciune, fals în declaratii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, socotit drept “creierul acţiunilor evazioniste”; plutonier major Ionel Partenie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată; plutonier major Cătălin Postolache, pentru a două infracţiuni de înşelăciune; plutonierul adjutant Ghiorghiţă Siminescu, plutonierul major Ciprian Butnaru şi caporal (r) Ionel Liviu Comănici, pentru înselăciune şi salariata civilă Ortansa Gâbu, pentru infractiunile de complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privat şi fals în declaratii.
Bani pentru chirii inexistente
Modul în care au actionat acesti militari găinari a dat de gândit conducerii Ministerului Apărării Nationale. La iniţiativa inculpatului Apostu, în calitate de secretar al comisiei de verificare a compensaţiei pentru chiria militarilor, inculpaţii au obţinut fraudulos compensaţia pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuintele închiriate. Înţelegerea dintre Mitică Apostu şi ceilalţi coinculpaţi militari s-a concretizat în falsificarea a 60 de înscrisuri, cele mai multe personal de către primul inculpat, depunerea lor la unitate şi la Agentia Natională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a-si produce efectele juridice, de regulă la expirarea perioadei de un an pentru care erau încheiate. Dintre documentele falsificate, 20 reprezintă contracte de închiriere, încheiate pe de o parte în folosul coinculpaţilor militari, beneficiari ai compensatiei pentru chirie, pe de altă parte în folosul inculpatului Apostu, care pretindea şi primea de la chiriaşii fictivi câte 100 de lei lunar, sub pretextul că reprezintă impozitul aferent contractelor respective. Unul dintre imobilele ce făceau obiectul contractelor de locaţiune apartinea lui Apostu, iar celelalte unor rude ale sale sau unor persoane din afara familiei.