Canicula a ucis 11 romani intr-o zi

Canicula a ucis 11 romani intr-o zi

Guvernul a decretat, ieri, stare de calamitate naturala in 34 de judete.

Caldura sufocanta continua sa faca victime. Desi ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri ca in ultimele zile noua persoane si-au pierdut viata din cauza caniculei, statisticile serviciilor de ambulanta aratau aseara ca numarul mortilor se ridica la 14. 11 dintre victime au decedat, potrivit medicilor, in numai 24 de ore.

Pe de alta parte, guvernul a decretat ieri stare de calamitate in agricultura, in 34 de judete. Astfel, executivul a hotarat deblocarea a 500 de milioane de lei pentru acordarea de despagubiri.

Suma maxima ce se acorda pe hectar este de 600 de lei pentru rapita, de 700 de lei pentru orz sau orzoaica si de 750 de lei pentru grau, secara sau triticale. Nivelul maxim de despagubire va fi de 70a din valoarea cheltuielilor efectuate pana la producerea fenomenului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bolile, agravate de caldura

Cea mai grava situatie s-a inregistrat, de marti pana miercuri dimineata, in Capitala, unde Ambulanta a primit aproape 1.000 de solicitari, din care 77 pentru persoane care au lesinat pe strada si peste 30 pentru afectiuni cardiace.

 „In acest interval au fost inregistrate sase decese - o persoana a murit pe strada si cinci bolnavi cu diverse afectiuni la domiciliu, bolile fiindu-le agravate de temperaturile ridicate. Acestora li se adauga alti trei bucuresteni care si-au pierdut viata, tot din cauza caldurii, la inceputul acestei saptamani”, sustin medicii.

Si in municipiul Braila, patru persoane, cu varste cuprinse intre 45 si 81 de ani, au murit in noaptea de marti spre miercuri, in urma unor infarcturi provocate - spun specialistii - de caldura din ultimele zile.

In judetul Neamt, un barbat de 38 de ani din comuna Bahna a murit tot din cauza caniculei. „Barbatul  a fost dimineata la cumparaturi. Cele cateva ore de umblat prin soare i-au agravat afectiunile”, spun medicii de pe ambulanta.

Autoritatile din marile orase au inceput sa ia primele masuri pentru a proteja populatia. Astfel, in Capitala vor fi infiintate puncte de prim-ajutor, in zonele aglomerate, unde bucurestenii vor putea primi asistenta medicala de specialitate.

Masuri similare au fost anuntate si de edilii braileni, dar si de cei aradeni. Si asta dupa ce meteorologii au avertizat ca, in urmatoarele zile,  temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade Celsius.

In spitale, caldura tulbura pacientii, medicii si aparatura

Caldura insuportabila le face viata grea bolnavilor din spitale, dar si cadrelor medicale. Aparatura a inceput sa dea eroare din cauza caldurii, iar multe dintre sistemele de aer conditionat s-au defectat in urmar folosirii excesive.

Pe langa suferinta provocata de diversele boli, pacientii trebuie sa faca fata si temperaturilor ridicate din saloanele de spital. Riscurile sunt cresterea tensiunii si aparitia de accidente vasculare. Cel mai grav e pentru pacientii cu boli cardiovasculare.

Prea putini sunt fericitii care respira aer conditionat. In salile de operatii se lucreaza la peste 30 de grade Celsius, efortul medicilor fiind dublat de disconfortul si oboseala provocate de temperaturile ridicate.

„Bine ati venit in Africa!”

In Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti e mai cald ca afara. „Jumatate dintre sali au fost dotate cu aparate de aer conditionat, dar dintre acestea numai 50a functioneaza. Nu mai fac fata”, spune medicul Ana Maria Trandafir.

„Norocosii” isi impart aerul racoros in sala de Terapie intensiva, la  21 de grade Celsius. Marius Constantin a „probat” si o sala fara, si una cu aer conditionat.

„E mult mai bine aici, ca ne racoresc aparatele astea. Dincolo muream de cald”, spune pacientul de 79 de ani.„Bine ati venit in Africa!”, glumesc asistentele si infirmierele de la Universitar.

„Cu totii suferim din cauza caldurii. Oboseala e mai mare, fara indoiala”, spune o asistenta. „Sa va spuna doamna doctor cum e in sala de operatii... ca s-a stricat aparatul. E ca in sauna, ce mai!”, adauga femeia, si-si scoate din frigider o sticla cu apa.

„E foarte bine de rau!”

La Spitalul Clinic Colentina, majoritatea celor internati stau cu ferestrele deschise ca sa scape de naduseala. In cele 200 de sali sunt instalate 74 de aparate de aer conditionat.

Dintre acestea, numai 50 functioneaza, spune Petre Corneliu Cosareanu, managerul unitatii. Pacientul Dan Belivoiescu sta intr-o camera cu peste 35 de grade. „E foarte bine de rau! Stam cu geamurile deschise zi si noapte. Se face curent, dar vin tantarii”, spune barbatul.

La Colentina, si aparatura sufera din pricina caniculei: analizatorul de gaze sanguine da eroare de cateva zile. Singura solutie pentru a scapa de efectele caniculei sunt aparatele de aer conditionat. Dar cum nu sunt fonduri, pacientii s-ar multumi si cu cateva ploi.