Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a respins posibilitatea elaborării unui nou tratat european în locul celui de la Lisabona şi a avertizat UE în privinţa prelungirii unei dezbateri pe tema reformei instituţionale.
Într-un discurs ţinut în faţa parlamentarilor europeni, liderul francez a promis, în schimb, o soluţie pentru ieşirea din criză, pe care Franţa, ţara care deţine preşedinţia semestrială a UE, o va prezenta în octombrie sau decembrie. Respingerea de către irlandezi a Tratatului de la Lisabona nu trebuie să se transforme „într-un fel de telenovelă instituţ ională“, a concluzionat Sarkozy, ale cărui planuri ambiţioase pentru Europa au fost lovite de votul irlandez.
El a anunţat că va călători în Irlanda, pe 21 iulie, pentru a discuta cu liderii de la Dublin, şi a făcut un apel la preşedintele polonez Lech Kaczynski să-şi „respecte“ cuvântul şi să ratifice Tratatul de la Lisabona, după ce acesta a sugerat că nu va semna documentul. „El a negociat personal Tratatul de la Lisabona, şi-a dat cuvântul, iar acesta trebuie respectat, este o chestiune de etică“, a subliniat Sarkozy.
Susţinere pentru Barroso
În conferinţa de presă ce a urmat discursului de la Strasbourg, Sarkozy şi-a anunţat susţinerea pentru un nou mandat al portughezului Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene. Mandatul lui Barroso se va încheia în 2009, iar susţinerea celor mai importanţi lideri ai UE este vitală pentru un nou mandat.
Liderul francez a mai folosit intervenţia în plenul europarlamentului pentru a-şi apăra decizia de a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing, în ciuda criticilor deputaţilor europeni, care au adoptat, chiar ieri, o rezoluţie în care şi-au exprimat îngrijorarea privind încălcarea drepturilor omului în China. Răspunzând nemulţumirii parlamentarilor, liderul francez a subliniat că „a primit acordul tuturor statelor membre“ pentru a merge în capitala chineză. În acelaşi timp, el a respins presiunile Beijingului menite să-l convingă să nu-l mai întâlnească pe Dalai Lama, afirmând că „nu China este cea care îi fixează agenda şi nici întrevederile“.