Sarkozy nu reuşeşte să taie internetul

Parlamentul şi Comisia UE resping pedepsele drastice pentru file-sharing propuse de preşedintele francez.

Utilizatorii care descarcă de pe internet filme, muzică, jocuri şi softuri protejate de legea dreptului de autor nu vor fi deconectaţi de la reţea în mod automat, în ciuda insistenţelor lui Nicolas Sarkozy, susţinătorul unei astfel de măsuri. Comisia UE a respins, zilele trecute, o solicitare a liderului francez, care cerea eliminarea amendamentului europarlamentar ce interzicea deconectarea utilizatorilor, fără o decizie judecătorească în acest sens.

Amendamentul urât de Sarkozy a fost adoptat pe 24 septembrie, în cadrul pachetului legislativ al Telecomunicaţiilor, de majoritatea eurodeputaţilor, care au subliniat importanţa dreptului la informare şi expresie. Solicitarea preşedintelui francez, care critica faptul că decizia europarlamentului exclude posibilitatea unei „strategii inteligente“ de luptă împotriva pirateriei la nivel naţional, a primit o reacţie promptă din partea CE.

Într-o scrisoare de răspuns, Viviane Reding, comisarul pentru telecomunicaţii, a subliniat că executivul UE respectă dreptul de decizie al PE şi, mai mult, susţine amendamentul respectiv. „Limbajul amendamentului a fost în mod deliberat formulat pentru a le lăsa statelor membre loc să-şi găsească un echilibru între câteva drepturi fundamentale, precum dreptul la viaţă privată, dreptul de autor şi dreptul la informare şi expresie“, precizează Reding, citată de „Le Figaro“. Poliţia on-line

Votul parlamentar susţinut de Comisia Europeană dă o lovitură directă proiectului de lege antipiraterie propus de guvernul francez, care stipulează că descărcările ilegale de fişiere pot fi pedepsite cu tăierea internetului.   Proiectul, susţinut de preşedinte şi de industria fonogramelor, se bucura şi de acceptul furnizorilor de internet, dispuşi să-i deconecteze de la reţea pe utilizatorii vinovaţi, pe baza unui sistem automat, după doar două scrisori de avertizare. Salutată de Federaţia Internaţională a Industriei Fonogramelor, care i-a cerut UE să urmeze exemplul francez, iniţiativa s-a lovit de criticile organizaţiilor pentru drepturile omului, care au condamnat instituirea unei „poliţii a internetului“.

Sarkozy, care este căsătorit cu cântăreaţa Carla Bruni, s-a implicat în mod personal în eforturile pentru pedepsirea pirateriei cibernetice şi a promis, încă din campania electorală, o iniţiativă pentru protejarea drepturilor de autor.

DECIZIE

Datele personale, protejate

Industria fonogramelor a mai primit o lovitură la începutul anului, în momentul în care Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis că, în cazurile civile, furnizorii de internet nu sunt obligaţi să dezvăluie numele utilizatorilor care folosesc reţelele de filesharing. Decizia CEJ viza un caz petrecut în Spania, în care organizaţia pentru protejarea drepturilor de autor, Promusicae, a acţionat în instanţă Internet Service Providerul Telefonica, încercând să obţină numele şi adresele utilizatorilor suspectaţi că descarcă ilegal fişiere. CEJ a subliniat însă că decizia nu le interzice statelor membre posibilitatea de a institui legi care obligă dezvăluirea datelor utilizatorilor, atâta vreme cât acestea respectă dreptul protejării datelor personale.

REPERCUSIUNI Pedepse grele pentru contrabandă Peste 3,5 milioane de euro. Aceasta este valoarea totală a pagubelor provocate, în mare parte, companiilor IT de „piraţii“ români, doar de la începutul acestui an. Potrivit datelor oficiale, 68% dintre softurile folosite pe piaţa românească sunt contrafăcute. Cu toate acestea, poliţiştii şi procurorii recunosc faptul că au început să „pună tunurile“ pe piraţi abia din 2006, doar 35 dintre cele 178 de persoane trimise în judecată până acum fiind condamnate. Deşi pentru piraterie şi contrabandă software legea prevede pedepse de până la 12 ani de închisoare, cei mai mulţi acuzaţi au primit pedepse cu suspendare. Cea mai „grea“ condamnare, de 6 ani şi 7 luni de închisoare, a fost „adjudecată“ de un distribuitor de software, CD-uri şi DVD-uri pirat, din Capitală.

PIRATERIA, DE NECONTROLAT Românii pot „descărca“ liniştiţi filme

Românii pot descărca liniştiţi de pe internet ultimele producţii hollywoodiene, atâta vreme cât nu le înregistrează pe DVD-uri pe care să le distribuie apoi pe „piaţa neagră“. Asigurarea vine chiar din partea autorităţilor interesate, în acest moment, doar de reţelele de piraterie care aduc anual prejudicii de milioane de euro atât autorilor producţiilor piratate, cât şi marilor companii IT. „În primul rând este imposibil să-i controlezi strict pe toţi utilizatorii de internet. Şi apoi, nu ne-a cerut nimeni să facem asta, nu există o lege în baza căreia să poţi percheziţiona computerele folosite acasă de cetăţeni. Nu avem niciun caz în care un român să fi fost cercetat sau condamnat pentru că a descărcat de pe net filme pe care le-a vizionat acasă. Nu facem aşa ceva“, ne-a declarat, ieri, comisarul-şef Dan Bucur, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei. „Ţintele“ anchetatorilor sunt, în primul rând, membrii reţelelor de piraterie care plasează pe piaţa neagră software ori CD-uri şi DVD-uri pirat, ce conţin filme, muzică, jocuri pe calculator şi, apoi, firmele care folosesc programe fără licenţă. Motivul: pirateria şi contrabanda sunt controlate de importante organizaţ ii criminale care finanţează, prin vânzarea de software sau producţii video piratate, alte infracţiuni. (Raluca Dan)