Mircea Geoană a declarat că informaţiile conform cărora "Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare" și a cerut o discuție în CSAT pe această temă. El a fost contrazis de senatorul PSD Ilie Sârbu, care spune că este un scenariu fals.
"Abordările panicarde din spaţiul public, referitoare la intenţia Ungariei de a cumpăra Ardealul, odată cu liberalizarea vânzării terenurilor agricole, sunt extrem de periculoase şi promovează un scenariu fals! Nu există nicio decizie oficială a Guvernului de la Budapesta, care să susţină o astfel de intenţie. Nu cred că este bine să comentăm fie şi ele declaraţiile unui ataşat al ambasadei de la Bucureşti, atâta timp cât MAE maghiar anunţa că nu există un astfel de program", a spus Ilie Sârbu, citat de Ziare.com.
În viziunea fostului ministru al Agriculturii, pe vremea guvernării Năstase, Legea privind cumpărarea terenurilor agricole introduce condiţiile fireşti pentru acest tip de tranzacţie. Geoană vrea discuție în CSAT
Pe de altă parte, Mircea Geoana nu pare la fel de liniştit în legătură cu zvonurile respective, afirmând chiar că este necesară o discuţie în CSAT pe această temă.
"România trebuie să facă totul pentru a încuraja cetăţenii romani să păstreze şi să lucreze terenurile agricole, mai ales că agricultura are o şansă reală de a deveni unul din cele mai puternice motoare de creştere economică. De aceea, zvonurile, alimentate de declaraţiile unui angajat al ambasadei Ungariei la Bucureşti, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare", a susținut Mircea Geoană. Potrivit acestuia, subiectul ar trebui să fie pus pe agenda CSAT "cu cea mai mare urgenţă".
De la 1 ianuarie 2014, România a liberalizat piaţa funciară, conform angajamentelor asumate la aderarea la Uniunea Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut marţi Parlamentului reexaminarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
CITIŢI ŞI:
- CÂT TEREN AGRICOL deţin STRĂINII în România. MIZA liberalizării acestei pieţe
- UNGARIA are strategie de CUMPĂRARE a terenurilor agricole din TRANSILVANIA
- 30% din terenurile agricole din România sunt controlate de străini