Evenimentul Zilei > International > Sârbii au descoperit persoana care a dat ordin ca președintele țării, Aleksandar Vucic, să fie spionat
Sârbii au descoperit persoana care a dat ordin ca președintele țării, Aleksandar Vucic, să fie spionat

Sârbii au descoperit persoana care a dat ordin ca președintele țării, Aleksandar Vucic, să fie spionat

Conform ministrului de Interne al Serbiei, a fost descoperit omul care a dat ordin ca președintele acestei țări să fie descoperit. Când va fi făcut numele celui vinovat.

Aleksandar Vulin, ministrul Afacerilor Interne din Serbia, a anunțat că se cunoaște numele persoanei care a ordonat ca Aleksandar Vucic, președintele acestei țări, să fie spionat. „Există numele persoanei care a dezvoltat sistemul de interceptare al președintelui Serbiei, iar noi știm acest nume”, a dezvăluit Vulin pentru cotidianul „Politika”.

Când va fi făcut public numele persoanei care l-a spionat pe președintele Serbiei

Ministrul a mai spus că se știe cui i-au fost trimise rapoartele și cine a ordonat acest lucru. El a mai afirmat că aceste informații au fost trimise către parchet și a menționat că acest nume va fi făcut public atunci când instituția respectivă va ridica actul de acuzare.

În ceea ce privește spionajul, în noiembrie 2019, preşedintele sârb confirma că membri ai serviciilor ruse de informaţii au abordat din 2017 mai mulţi responsabili militari sârbi, unul dintre aceştia înmânând „de trei ori” bani lor surselor sale. La acea vreme, liderul de la Belgrad s-a adresat presei la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională, convocată după difuzarea în presa locală a unei înregistrări video punând în cauză în ofiţer rus.

Alte acte de spionaj în țara vecină

Acesta fusese filmat la Zemun, la periferia Belgradului, în timp ce înmâna unui bărbat o pungă de plastic cu un plic conţinând bani. Aleksandar Vucic a precizat că, la 24 decembrie 2018, locotenent-colonelul rus Gheorghi Kleban s-a întâlnit cu un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui iniţiale sunt Z.K.

Bărbatul a explicat că nu a fost unica întâlnire cu sursele sârbe ale lui Gheorghi Kleban, la acea dată adjunctul ataşatului militar rus în Serbia.

„Au fost documentate zece contacte ale lui Gheorghi Kleban cu trei surse conspirative. De trei ori acest locotenent-colonel a înmânat bani contactelor sale sârbe. Serviciile sârbe deţin dovezi despre contacte între „mulţi alţi membri ai serviciilor ruse de informaţii şi membri ai structurilor militare ale Serbiei”, spunea președintele Serbiei.