Evenimentul Zilei > Social > Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului
Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului

În calendarul creștin Ortodox, data de 1 octombrie este dedicată Acoperământului Maicii Domnului, iar toți credincioșii respectă cu strictețe această mare sărbătoare marcată cu cruce roşie.

Creștinii ortodocși din lumea întreagă sărbătoresc în prima zi a lunii octombrie Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox 2021.

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare ce amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne din Constantinopol, în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, acesta împreună cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

În acel moment, Constantinopolul era amenințat de invazia rușilor kieveni, iar Maica Domnului a intrat în biserică, a îngenuncheat și a petrecut mult timp acolo în rugăciune. S-a rugat Fiului Său, cu faţa brăzdată de lacrimi, să apere poporul de invaziile străinilor. După rugăciunile Maicii Sfinte, primejdia a fost îndepărtată și orașul a scăpat de suferință.

Maica Domnului și-a întins acoperământul peste toți credincioșii ca să îi protejeze, de aici și numele acestei sărbători

Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice mai multe tradiții și superstiții. Dacă unele dintre ele s-au mai pierdut pe măsură ce anii au trecut, altele încă sunt respectate cu sfințenie până în ziua de azi, mai cu seamă la sate.

De ce este bine ca, în această zi, să mănânci doar covrigi. În popor se spune că, la 1 octombrie, începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că acum începe să cadă bruma.

În această zi, este bine ca cei credincioși să țină post pentru a fi feriți de rele, de boli și de supărări. Se ține post cel puţin până la prânz şi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.

Tradiția spune că toți gospodarii care își vor stropi vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului vor avea vite sănătoase și care nu se vor îmbolnăvi tot anul.

Pomenirea morților

O altă tradiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că este bine ca în această zi să fie pomeniți toți cei trecuţi la cele veşnice. Din acest motiv se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate pregătite de gospodine.

Din acest motiv se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate pregătite de gospodine. Având în vedere că este o zi de post, plăcintele nu trebuie să conțină ingrediente de origine animală, astfel că trebuie umplute fie cu mere, fie cu dovleac. Dacă au oaspeți la masă, gospodinele trebuie să îi servească tot cu plăcinte de post.

De ce nu este bine să-ţi tai părul în această zi

O superstiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este cea potrivit căreia fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage în această zi la Maica Domnului, iar aceasta le va îndeplini dorința și părul lor va crește repede şi va fi bogat.

Mai mult, se crede că în această zi nu este bine ca femeile și bărbații să îşi tundă părul. Se spune că cei care fac acest lucru riscă să pice pradă farmecelor.

O altă superstiție spune că dacă pe data de 1 octombrie fetele şi femeile se gătesc ca de nuntă, atunci căsnicia lor va fi una fericită și vor avea parte de liniște, înțelegere și foarte multă iubire.

În popor se spune că, la 1 octombrie, începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că acum începe să cadă bruma. În această zi, este bine ca cei credincioși să țină post pentru a fi feriți de rele, de boli și de supărări. Se ține post cel puţin până la prânz şi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Acoperământul Maicii Domnului

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: