Şapte lucruri care se ieftinesc

Fie că vorbim despre alimente sau produse de înaltă tehnologie, românii sunt obişnuiţi mai degrabă cu majorări de preţuri decât cu scăderi. EVZ vă prezintă şapte lucruri al căror preţ se tot reduce.

Iunie este prima lună când preţurile au făcut un pas în spate după majorarea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 19% la 24% anul trecut. Creşterea cu circa 10% a tarifelor la gaze pentru consumatorii non-casnici, începând cu 1 iulie, ar putea determina, însă, noi scumpiri

Şi totuşi, sunt produse, care în această perioadă cu scumpiri pe toată linia, s-au ieftinit.

1. Maşinile

Un raport al Comisiei Europene arată că, în 2010, maşinile noi vândute în 24 de state din Uniunea Europeană, printre care se numără şi România, s-au ieftinit. Potrivit sursei citate, românii, care şi-au cumpărat anul trecut o maşină, au plătit cu circa 2,9% mai puţin decât ar fi dat în 2009 pentru a achiziţiona acelaşi model. La bulgari scăderea de preţ a fost una şi mai accentuată, de 13%. De altfel, în 18 state din UE scăderile de preţ au fost mai mari decât la noi, şi doar în cinci ţări acestea au fost mai mici.

Şi preţurile maşinilor second hand au intrat pe un trend descendent. Cine şi-a cumpărat o maşină uzată în prima jumătate a anului a plătit cu câteva sute de euro mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, potrivit auto.ro. De exemplu, un Ford Focus se vindea în luna iunie cu circa 250 de euro mai puţin faţă de preţul solicicat de proprietari în ianuarie.

Este adevărat că, în acestă perioadă, preţul benzinei s-a majorat cu circa 25%, iar în acest an scumpirile la carburanţi nu s-au oprit, doar în perioada ianuarie-aprilie crescând cu circa 9%.

2. Produsele IKEA

Retailerul suedez de mobilă îşi permite să reducă din preţuri şi atunci când toată lumea le creşte. Potrivit revistei Times, IKEA va opera reduceri de preţuri de 2-3% în acest an şi va continua şi anul viitor cu procente similare. IKEA are, în prezent, 283 de magazine în 26 de state şi a avut, anul trecut, un profit de circa 2,61 miliarde de euro.

3. Locuinţele

O analiză realizată de imopedia.ro a arătat că apartamentele noi şi cele vechi s-au devalorizat la fel de mult în ultimii ani, cu 39%, respectiv 40%. Analiza a fost realizată luând în calcul preţul mediu al locuinţelor din Bucureşti începând din ianuarie 2008 până în decembrie 2010.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului preţurile medii de tranzacţionare ale proprietăţilor rezidenţiale au fost cu 11,9% mai mici decât in primul trimestru din 2010, si cu 18,1% mai mici decat in primul trimestru din 2009.

Potrivit indexului imobiliar calculat de INS pe baza preţurilor declarate la notari, la nivel naţional, preţul apartamentelor a scazut în medie cu 12,8%, iar pretul caselor a scăzut cu 6,2%.

Cei care vor să lase chiria pentru a-şi cumpăra o casă ar trebui să se grăbescă, deoarece o stabilizare a economiei ar putea aduce şi o stabilizare a pieţei imobiliare.

Preţurile locuinţelor vor continua să scadă şi în acest an, este de părere Cătălin Scripcaru, preşedintele reţelei Century 21 România şi managing partner al companiei de dezvoltare imobiliară Advanced Development. Potrivit studiului "Real Estate Professionals Sentiment", realizat de Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România (APAIR), împreună cu reţeaua Century 21, preţurile locuinţelor vechi şi noi vor scădea cu 5%, respectiv 10% în Capitală.

4. Panourile solare

Preţurile panourilor solare a scăzut cu circa 30% în circa doi ani de criză economică şi recesiune. Cererea pentru astfel de dispozitive de producere a energiei a crescut în Statele Unite cu 66% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut şi pentru că preţul a scăzut cu circa 15%, informează Times.

O cercetare realizată de Institutul European de Energie arată că panourile solare vor fi o investiţie din ce în ce mai avantajoasă, cu costuri de instalare mici şi o durabilitate mai mare.

5. Tableta Kindle

Preţul cititorului electronic Kindle a scăzut, la nivel internaţional, la mai bine de jumătate din 2009 şi până în 2010, ajungând să coste, de la circa 260 de dolari, puțin peste 130 de dolari. În acest an, potrivit zvonurilor din piaţă, Kindle va fi vândut până la Crăciun cu 100 de dolari, cel puţin în Statele Unite. În prezent, ebook reader-ul se vinde în Statele Unite cu 114 dolari, iar versiunea 3G cu 139 de dolari, potrivit revistei Time.

În România, produsul poate fi achiziţionat cu preţuri începând de la 700 de lei (250 dolari).

6. Televizoarele 3D

Preţul televizoarelor 3D s-a redus cu circa 50% la un an de la lansare, iar analiştii anticipează că anul acesta vom asista la o triplare a vânzărilor, informează capital.ro.

Asiaticii de la LG, Samsug şi Panasonic au adus primele televizoare cu ecran 3D pe piaţa din România în luna aprilie a anului trecut. Cel mai ieftin model costa atunci circa 8.000 de lei.

Deoarece pe piaţă au apărut modele mai noi, care oferă imagini mai luminoase şi mai clare, modelele de anul trecut, care nu pot fi considerate depăşite, se vând mult mai ieftin.

Astfel, cei care vor să aibă acasă un astfel de televizor scot din buzunar sub 4.000 de lei pentru un model cu o diagonală de 100 de cm, indiferent de tehnologie LCD sau plasmă. Ceva mai scumpe sunt televizoarele LED 3D, cel mai ieftin model având un preţ de 6.000 de lei, potrivit capital.ro.

7. Zborurile în spaţiu Compania privată americană SpaceX, unul dintre partenerii NASA, dezvoltă o rachetă care va reduce costul zborurilor un spaţiu cu un procent cuprins între 30% şi 50%, informează Time.

Navetele spaţiale americane au fost trase pe linie moartă în acest an. Ultima misiune a fost cea din iunie a navetei Atlantis. Prima navetă spaţială americană a decolat în spaţiu în 1981.

Primul zbor demonstrativ al rachetei Falcon Heavy, considerată cea mai puternică rachetă din lume, va avea loc în 2012.

Şi totuşi, nu vă gândiţi că asta înseamnă ca oricine îşi va permite să zboare în spaţiu. Chiar şi cu ieftinirea adusă de rachetele SpaceX, pentru a trimite un om pe orbită costul tot se va ridica undeva la 100.000 de dolari.