Săptămâna Modei de la Paris, cu nonconformism şi proteste inedite

Săptămâna Modei de la Paris, care s-a desfăşurat în perioada 28 septembrie - 6 octombrie şi în cadrul căreia cele mai puternice branduri şi-au prezentat colecţiile pentru sezonul primăvară-vară de anul viitor, s-a remarcat în primul rând prin nonconformismul designerilor eliberaţi de sclavia monocromiei şi a nunţelor neutre, dar şi prin modul în care până nu demult banalele prezetări au devenit acum reale spectacole.

John Galliano şi-a închinat colecţia prezentată la Opera Comică din Paris femeii-muză. Creatorul a menţinut şi pentru acest sezon înclinaţia către gotic, dar, mai ales, nu s-a desprins de "momentul floral" despre care vorbea în urmă cu aproximativ patru luni, tot la Paris, cu ocazia prezentării colecţiei toamnă-iarnă 2010/2011. Atunci Galliano a şocat printr-o abordare multicoloră a sezonului rece, alegând pentru creaţiile sale nuanţele saturate, puternice, cărora, pentru spectaculozitate le-a adăugat coafuri în formă de bulb, unele chiar "împachetate".

Acum, britanicul combină imprimeuri şi culori puternice cu pantaloni supradimensionaţi cu tăieturi masculine şi  talie înaltă, dar şi pardesie din organza. Piesele forte ale colecţiei sale au fost rochiile de seară  cu broderii inspirate din sculptura anilor '20. Mireasa lui Gaultier

Dacă lui Galliano criticii i-ar putea reproşa oarece comoditate pentru noua colecţie, Jean Paul Gaultier s-a înscris în rândul nonconformiştilor şi a ales ca prezenţă forte pentru colecţia sa pe rubiconda cântăreaţă Beth Ditto, care nu se sfieşte niciodată să arunce săgeţi ascuţite până şi la adresa marilor deesigneri. Nu demult aceasta a spus despre designerul german Larl Lagerfeld că este "un omuleţ lipsit de importanţă". Nici Kate Moss, muza regretatului Alexander McQueen, nu a scăpat de tirul de ironii ale lui Beth, aceasta fiind descrisă "teribil de plictisitoare".

Timpul a şters orice animozitate şi iată că Beth Ditto păşeşete cu încredere pe pasarela lui Gaultier şi, mai mult decât atât îi poartă ţinutele.

Disputa designerilor privind modele anorexice şi cele plinuţe nu este nicidecum o noutate. Ce face în plus francezul? Aduce pe catwalk o prezenţă care nu se înscrie în niciuna dintre categorii, pentru că măsurile purtate de Beth (28) sunt mari chiar şi în comparaţie cu ale acelora considerate grăsuţe (16, 18).

Artista a deschis prezentarea de modă a lui Jean-Paul Gaultier cu o melodie gossip pe care a interpetat-o în timp ce saluta cu jovialitate publicul prezent la eveniment. Tot ei i-a rezervat designerul finalul showlui, când Beth a apărut într-o rochie florală foarte mulată. Moda devine socială

Un alt fenomen nemaiîntâlnit până la acest sezon al prezentărilor de modă  este cel al democratizării. În acest sens, mii de modele amatoare, unele dintre ele purtând propriile haine, altele îmbrăcate de designeri, au luat cu asalt podiumurile din Paris şi Berlin, într-o manifestare despre care organizatorii au spus că este cel mai mare spectacol de modă realizat vreodată.

Peste 4.000 de persoanele care nu se înscriau tocmai în standardele defilărilor de modă s-au înscris la prezentările care au avut loc, de-a lungul săptămânii trecute, în 50 de oraşe franceze şi care au culminat azi, într-un megaspectacol simultan susţinut în capitalele Germaniei şi Franţei.

Toate aceste manifestări au reprezentat o formă de protest împotriva exclusivismului care domină Săptămâna Modei de la Paris. "Este maniera noastră de democratizare a săptămânei modei, care ar trebui să permită accesul la show-uri a cât mai multor persoane", este de părere purtătorul de cuvânt al lanţului de magazine "Galeriile Lafayette".