Sankt Petersburg: Paradă militară controversată lângă Muzeul Ermitajului. Putin va fi prezent şi din motive personale

Sankt Petersburg: Paradă militară controversată lângă Muzeul Ermitajului. Putin va fi prezent şi din motive personale

Rusia sărbătoreşte 75 de ani de la sfârşitul asediului Leningradului. Preşedintele rus Vladimir Putin va prezida duminică a 75-a aniversare de la sfârşitul asediului teribil al Leningradului, care a ucis cel puţin 800.000 de persoane între 1941 și 1944. Punctul culminant al comemorărilor va fi o paradă militară controversată lângă Muzeul Ermitajului, în centrul fostei capitale imperiale ruse, la care vor participa 2.500 de militari.

Tancurile, lansatoarele de rachete şi vehiculele de infanterie vor defila, în timp ce elevii ai şcolilor de ofiţeri vor purta haine din piele de oaie și vor simți cizmele purtate de soldaţii ruşi împotriva invadatorului nazist. Multe voci au fost auzite la Sankt Petersburg, inclusiv printre supravieţuitorii asediului, împotriva acestei parade, care este văzută ca un exemplu al propagandei militariste desfăşurate de autorităţi sub comanda lui Vladimir Putin.

Potrivit Kremlinului, preşedintele rus nu ar fi trebuit să participe la această paradă, ci ar fi  trebuit să meargă la cimitirul memorial Piskarevskoye şi la un concert-tribut adus victimelor.

Potrivit celor spuse de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, aceasta este "o dată foarte importantă pentru întreaga ţară, pentru toţi ruşii şi  în mod personal pentru preşedintele Putin".

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin, în vârstă de 66 de ani, nu s-a născut în timpul asediului, dar fratele său mai mare a murit acolo. Este îngropat într-un cimitir din Sankt Patersburg şi va fi vizitat de preşedintele rus. În acele vremuri, mama lui Putin aproape că a murit de foame în timpul blocadei, în timp ce tatăl ei, care a luptat în Armata Roşie, a fost rănit la Leningrad.

Leningradul  avea trei milioane de locuitori înainte de război, peste 800.000 de oameni au murit de foame, boli sau bombe în timpul celor 872 de zile de asediu al armatelor lui Hitler.

Înainte de comemorare, aproape 5000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer autorităţilor să anuleze parada militară, descrisă drept un "sacrilegiu". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze petiţia, susţinând că Sankt Petersburg e cunoscut pentru "multitudinea tradiţiilor sale" în controverse.

"Avem ordin să facem o paradă şi o vom face", a declarat un oficial din cadrul ministerului apărării, la St Petersburg, cerând să-i fie păstrat  anonimatul. "O paradă militară este un ritual militar" şi nu un eveniment festiv, a insistat el.

Sunetul metronomului

De vineri, au avut loc mai multe evenimente comemorative în diferite puncte ale oraşului, inclusiv concertei şi proiecţii. Duminica seara, vor fi executate salve de tun pentru a marca eliberarea oraşului. În timpul paradei militare, va fi ţinut un minut de reculegere la sunetul unui metronom. În timpul asediului, sunetul unui metronom indica, la radio, iminenţa bombardamentelor aeriene.

Unele clădiri poartă şi astăzi avertismentele puterii sovietice împotriva acelor raiduri, într-un oraş de 5 milioane de locuitori al cărui inconştient colectiv rămâne profund marcat de tragedie.

În timp ce coloanele marilor monumente din St. Petersburg vor fi iluminate, locuitorii, dintre care 108.000 sunt veterani sau supravieţuitori ai asediului, au fost invitaţi să aprindă lumânări la ferestrele lor, notează Le Point.