Filmul bătăilor și imaginile surprinse de fotoreporterii Evz

Filmul bătăilor și imaginile surprinse de fotoreporterii Evz

În Centrul Capitalei s-au dus adevărate lupte de stradă între jandarmi şi huligani. Ultraşii de la echipele Steaua şi Dinamo au vandalizat zona. Protestatarii paşnici priveau consternaţi.

Huliganii au vandalizat, aseară, Centrul Capitalei. Pe Bulevardul I.C. Brătianu, care trece prin faţa Spitalului Colţea, dar şi pe străduţele din Centrul Vechi s-a dus un adevărat război între jandarmi şi protestatarii extrem de violenţi. Au fost sparte vitrinele unor magazine, geamurile unor restaurante, s-a aruncat cu fumigene, petarde şi cocktail-uri Molotov.

FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ Huliganii care au pornit scandalul

În jurul orei 19.00, în Piaţa Universităţii erau în jur de 600 - 700 de persoane. Dintre acestea, 250- 300 erau pensionari, o parte de la "Occupy Bucureşti", câţiva de la Noua Dreaptă şi 150 de ultraşi.  FOTO: CODRIN PRISECARU FOTO: CODRIN PRISECARU FOTO: CODRIN PRISECARU FOTO: CODRIN PRISECARU FOTO: CODRIN PRISECARU

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: CODRIN PRISECARU FOTO: CODRIN PRISECARU În plus, mai exista un grup, de câteva zeci de persoane, condus de revoluţionarul Bebe Ivanovici.

Scandalul a explodat în jurul orei 20.00. În Piaţa Universităţii, un grup compact de atacatori a început să arunce cu bucăţi de pavaj, fumigene, petarde şi coşuri de gunoi spre forţele de ordine.

FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU Oamenii paşnici, care veniseră la miting, au rămas costernaţi de ceea ce se întâmplă. Pentru că se năpustiseră forţele de ordine asupra lor, huliganii au mutat în scurt timp lupta pe Bulevardul I.C. Brătianu.

FOTO: VLAD STĂNESCU Protestatarii "se pliau" pe riposta jandarmilor

Între timp, în Piaţa Universităţii a ajuns şi un grup de studenţi, care au început să scandeze: "Noi suntem studenţi, nu suntem violenţi". În Piaţa Unirii era un joc de-a şoarecele şi pisica între protestatari şi jandarmi. Se arunca încontinuu cu pietre spre forţele de ordine. Coşurile de gunoi de pe trotuare au fost incendiate, iar staţia de tramvai de la Kilometrul 0 a fost vandalizată.

FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU"Tinerii violenţi, în marea lor majoritate identificaţi ca făcând parte din galeriile de fotbal, acţionează ca un grup organizat, obişnuiţi să se plieze pe riposta jandarmilor, la fel ca atunci când se întâlnesc pentru un meci de fotbal. Ei ştiu când să atace şi când să se ferească", a declarat, pentru EVZ, Marius Militaru, reprezentantul Jandarmeriei.

Întăriri din Craiova şi Ploieşti

Atacatorii se organizau, îşi sunau prieteni, rude şi colegi de galerie să vină în Piaţa Unirii, la măcel. În apropierea magazinului Unirea, huliganii au dat foc la câteva chioşcuri de ziare. Forţele de ordine au fost nevoite să intre cu tunurile de apă. În jurul orei 23.00, luptele s-au mutat iar în Piaţa Unirii. Huliganii au dat foc unei reclame, iar jandarmii ripostează cu gaze lacrimogene.

FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU FOTO: VLAD STĂNESCU În tot haosul creat, forţele de ordine au confundat un poliţist îmbrăcat în civil cu un protestar şi i-au spart capul. Acesta a mers la o ambulanţă. Şocată, victima a putut să spună: "Sunt de-al lor.."

Unul dintre liderii galeriei Dinamo a spus că nu sunt doar ultraşii echipelor din Bucureşti, ci şi din Ploieşti, Craiova şi alte oraşe din jurul Capitalei.

Unul dintre jandarmii răniţi a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar. El a fost lovit cu o bordură în cap, care i-a perforat casca şi craniul.

În jurul orei 23.00 se vehicula că mai mulţi ultraşi se adunau în Drumul Taberei şi s-ar îndrepta spre centrul Capitalei. Potrivit unor surse, forţele de ordine ar fi cerut întăriri din oraşele vecine.

Aproape de miezul nopţii jandarmii au început să-i îmingă pe protestatarii duri spre Parcul Tineretului.

FOTO: CODRIN PRISECARU

MESAJ

Antonescu le-a cerut USL-iştilor să se alăture protestelor

Marius Vulpe

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat aseară, după escaladarea violenţelor din Piaţa Universităţii, că alegerile anticipate sunt singura soluţie politică pentru a dezamorsa situaţia socială deosebit de tensionată.

"Dacă răspunsul puterii nu va fi în această direcţie vom trece la măsuri radicale", a spus Antonescu. El i-a invitat pe membrii şi simpatizanţii PNL, PSD şi PC să se alăture paşnic, începând de astăzi, mişcărilor de protest.

"În aceste momente nu avem preşedinte, nu ştim dacă este la schi, nu avem premier sau guvern. Avem doar jandarmi care au fost aruncaţi în prima linie, care încearcă să-şi facă datoria în spiritul legii. Facem un apel la cei care au generat aceste nenorociri să-şi intre, în al 12- lea ceas, în atribuţii, să apară sa spună ceva, să ia act că răspund în faţa oamenilor care sunt în stradă", a spus Antonescu.

În opinia sa, "soluţia politică civilizată şi eficientă este cea a alegerilor anticipate". "Aşteptăm convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului României. Dacă răspunsul puterii nu va fi în direcţia în care o vom solicita vom trece la măsuri radicale, pentru a încerca să dezamorsăm situaţia, nu pentru a escalada tensiunea.

Strategie şi manipulare

Opoziţia se află acum pe cai mari, iar scandalul stânjenitor al banilor de campanie în care sunt implicaţi o serie de social-democraţi a fost băgat sub preş.

"Îi respect pe toţi românii care au ieşit în stradă pentru a-şi exprima părerea. Am însă îndemnul ca toţi cei care ies în stradă să fie atenţi la provocări şi să respingă total orice gest de violenţă!", a declarat şi preşedintele PSD, Victor Ponta.

Ulterior, el a afirmat că nu se va alătura manifestanţilor pentru ca puterea să nu acuze că protestele sunt o manevră politică. "Traian Băsescu şi oamenii lui atât aşteaptă, să ne vadă acolo pe mine şi pe Crin Antonescu", a explicat preşedintele PSD.

Prezenţa unor lideri liberali sau pesedişti din eşalonul doi ai organizaţiilor de partid, a membrilor din organizaţiile de tineret, dar şi a unor membri ai galeriei de fotbal Steaua, folosiţi regulat la astfel de acţiuni de protest, a trecut neobservată însă de ochiul "critic" al celor doi lideri USL.

Evoluţia protestelor a fost însă folosită de cei doi copreşedinţi USL pentru a marşa din nou pe câteva teme dragi lor, tocmai în zilele în care justiţia i-a luat în colimator pe social-democraţii Bunea Stancu şi Viorel Hrebenciuc pentru trafic de influenţă şi sponsorizări ilegale de campanie. Minimalizarea acestei anchete a făcut casă bună cu necesitatea suspendării preşedintelui şi cu cea a alegerilor anticipate.

Crin Antonescu a profeţit că "cel târziu în martie putem să avem alegeri anticipate". Rămâne de trecut însă testul Parlamentului.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa a anunţat că USL va cere astăzi Birourilor permanente convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pe 23 ianuarie, pentru a se dezbate situaţia politică actuală. PNL a anunţat că va demara suspendarea preşedintelui Băsescu în stradă.

"Voi cere acest lucru Biroului Politic de luni (astăzi - n.r.) şi sper că va fi acceptat, voi propune acest lucru şi aliaţilor din USL, strângerea de semnături şi dezbaterea publică în legătură cu proiectul nostru de suspendare a preşedintelui României", a spus iniţial Antonescu.

DEMERS. Liderii USL au preluat inițiativa la capitolul imagine

Citiţi şi:

  • Lupte de stradă pe Bulevardul Brătianu. Centrul Capitalei arată ca după război | VIDEO
  • EXCLUSIV. Cine sunt huliganii care au produs violențele din Piața Universității
  • Emil Constantinescu: Sper că vor fi mitinguri autorizate, violențele nu sunt de dorit niciodată
  • PSD Dâmboviţa, acuzat de organizarea protestelor. Senatorul Ţuţuianu, un simplu cetăţean la miting
  • Dan Voiculescu scoate lumea în stradă cu Antenele
  • Cine cere demisia lui Traian Băsescu 
  • Cine a fost în spatele mitingului de la Cotroceni