Pentru că fumează, beau cafea şi mănâncă ieftin, din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu sindrom de colon iritabil.
Mai mult de jumătate dintre români se plâng de balonare, peste 30% spun că suferă de constipaţie, iar 22% de flatu lenţă, arată un studiu prezentat ieri de compania Danone. Toate aceste probleme sunt cunoscute şi sub denumirea de sindromul colonului iritabil, boală care a început să supere mai ales tinerii cu un stil de viaţă dezechilibrat.
Suferinzii se simt nervoşi
Mesele luate o dată pe zi, excesul de băuturi carbogazoase, cafea şi alimente de tip fast-food îmbolnăvesc intestinele şi pot fi cauze care să ducă la instalarea acestui sindrom. Pentru a combate această afecţiune, specialiştii în boli interne şi nutriţioniştii au dorit să atragă atenţia asupra sindromului de colon iritabil, chiar astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive.
Pe termen lung, disconfortul digestiv poate influenţa negativ calitatea vieţii. Dintre cei chestionaţi în studiu, 67% au declarat că se simt inconfortabil, 23% că sunt într-o stare de nervozitate, iar 16% că nu se simt bine în propriile haine. Alţi respondenţi au afirmat că se simt obosiţi (21%) şi graşi (23%).
Stresul favorizează boala
Sindromul colonului iritabil este o afecţiune digestivă care se caracterizează prin dureri abdominale, balonare, tulburări ale tranzitului digestiv (constipaţie sau diaree). Factorii care îi favorizează apariţia sunt stresul cotidian, fumatul, consumul des de alcool, sedentarismul.
Pentru menţinerea sănătăţii digestive un rol important îl joacă alimentaţia. „Consumul de iaurturi probiotice are efecte dovedite”, a spus doctorul Bogdan Ioachim, reprezentat al companiei care a efectuat studiul.
Dacă scaunele sunt rapide, medicii le recomandă celor afectaţi să nu mănânce gras. „În cazul în care boala se manifestă prin constipaţii, sunt indicate alimente bogate în fibre vegetale”, spune internistul Cristian Gavrilă.