SĂNĂTATE: Cinci reguli pentru o protecţie solară eficientă

Daţi cu un strat gros şi uniform de cremă şi folosiţi mai degrabă produse din farmacii.

Atunci când vă expuneţi la soare, e bine să utilizaţi crema la fiecare două ore şi să folosiţi produse care protejează şi de ultravioletele de tip A şi B.

Cremele care se găsesc în farmacii sunt mai scumpe însă de mai bună calitate, iar pentru o bună protecţie ar trebui să căutaţi produse care au factor de protecţie (SPF - sun protection factor) de 15-30.

1. Atenţie la SPF. „Orice cremă care are un factor de protecţie de 30 ar trebui să fie bună. Însă e de spus că gradul de protecţie nu creşte proporţional cu cifra de pe etichetă. Adică, un produs cu SPF 60 nu înseamnă că oferă protecţie dublă faţă de unul cu 30. O cremă cu SPF 30 filtrează 95 la sută din razele UVB, iar una cu SPF 60 filtrează doar cu 1,5 la sută mai mult. Din acest motiv, în SUA există o iniţiativă să nu se mai permită etichetarea cremelor care au SPF peste 50, ci să se pună doar +50”, explică medicul dermatolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina din Bucureşti. 2. Alegeţi produse care oferă protecţie multiplă. E important să vă asiguraţi că produsul cumpărat oferă protecţie şi împotriva ultravioletelor de tip A şi B, pentru a nu sta la soare prea mult. 3. Cumpăraţi mai bine din farmacii. Cremele de protecţie din farmacii au avantajul că sunt supuse unor controale mai riguroase decât cele din supermarket. „Dacă nu aveţi probleme majore, puteţi cumpăra o cremă obişnuită, dacă aveţi pielea sensibilă merită să investiţi într-una din farmacie”, recomandă medicul. O cremă de calitate costă cel puţin 40-50 de lei. 4. Nu vă zgârciţi. Atunci când vă expuneţi la soare ar fi bine să daţi cu un strat gros şi uniform de cremă pentru a fi protejaţi în concordanţă cu ceea ce scrie pe prospect. În plus, e bine ca produsele de protecţie să fie aplicate cu 15-20 de minute înainte de expunere. 5. Să fie rezistente la apă? De curând, FDA, autoritatea americană care se ocupă de controlul medicamentelor, a stabilit că pe creme nu va mai scrie că sunt rezistente la apă sau că blochează ultravioletele, pentru că aceste afirmaţii sunt exagerate. „Niciun produs nu blochează complet razele ultraviolete şi nu este rezistent la apă. În plus, etichetele vor atenţiona cumpărătorii să limiteze expunerea la soare”, spune Rita Chappelle, purtător de cuvânt la FDA.