Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Salvatorii de migranți, demascați! “Exista un acord cu Malta, dar Open Arms a ales Italia”
Salvatorii de migranți, demascați! “Exista un acord cu Malta, dar Open Arms a ales Italia”

Salvatorii de migranți, demascați! “Exista un acord cu Malta, dar Open Arms a ales Italia”

ONG-urile care salvează imigranți din Marea Mediterană par să aibă un obiectiv clar, să-l pună sub presiune pe ministrul italian de interne Matteo Salvini, susține ilgiornale,it, care dedică o mulțime de articole crizei imigranților din Mediterana.

După ce Carola Rackete, comandantul navei Sea Watch 3. a sfidat interdicția autorităilor și a debarat imigranții în Italia, acum ONG-ul spaniol Open Arms respinge orice compromis, inclusiv pe cele propuse de guvernul de la Madrid. Autoritățile spaniole s-au arătat gata să-i primească pe imigranți în portul Algecerias din Spania, dar ONG-ul a refuzat. Ca urmare, vicepremierul spaniol Carmen Calvo a ieșit la atac. Reprezentanta guvernului spaniol a declarat revoltată:

„Open Arms ar fi putut pleca spre Malta dar nu a vrut, s-a îndreptat către Italia”, deși guvernul spaniol negocia cu maltezii un acord pentru debarcarea imigranților. Cu alte cuvinte, vicepremierul spaniol sugerează că ONG-ul a căutat confruntarea cu autoritățile italiene.
Ba, mai mult, Calvo lasă să se înțeleagă, că nu soarta imigranților îi interesează pe ONG-iști. „Am oferit orice fel de ajutor: medici, mâncare. Nu înțelegem poziția Open Arms. Am oferit cel mai apropiat port, nu putem să ne ducem porturile în Italia. Ne dăm seama că situația e critică din cauza incertitudinii și disperarii, dar, odată ce există un port sigur, migranții știu unde vor debarca” .

După ce Open Arms a refuzat portul Algecerias, sub pretextul că era la șapte zile distanță și că au urgențe medicale la bord. Nici italieni nu au cedat, mai ales după ce au constatat că nu toți cei pe care i-au lăsat să debarce erau, într-adevăr, minori, Un medic trimis să verifice starea de sănătate a imigranților a declarat că nu există probleme, iar Matteo Salvini a declarat rîspicat: „ONG-ul spaniol refuză portul oferit de Spania! Incredibil și inacceptabil, organizează croaziere turistice și decid unde să debarce. Nu renunț, Italia nu mai este tabăra de refugiați a Europei. ”

Ca să atenueze conflictul, spaniolii au venit cu a doua propunere- portul Menorca, dar ONG-ul a refuzat și această soluție, deși călătoria ar fi durat numai trei zile.

Ca urmare, Ministrul italian al Infrastructurii și Transporturilor, Danilo Toninelli, a anunțat pe paginile sale de socializare. „Ne-am pus la dispoziție cu Garda de Coastă pentru a însoți Open Arms în Spania, pentru a oferi asistență tehnică și pentru a transporta o parte dintre migranți la bordul uneia dintre bărcile noastre pentru călătorie”. Dar nici această propunere n-a avut succes. „ONG-ul a refuzat incredibil , cu o atitudine care ne face să bănuim că există rea credință din partea lor, În acest moment, facem un alt pas înainte: suntem disponibili pentru a duce imigranții de pe nava Open Arms în portul iberic care ne va fi indicat”.

Refuzul ONG-ului Open Arms de a debarca imigranii ilegli în Spania mai are însă un motiv la fel de important ca acela de a spori presiunea asupra lui Salvini. Oscar Camps, fondatorul ONG-ului, a rcunoscut, de altfel încă de la începutul verii: „Prefer ca nava să fie oprită de Salvini și nu de Pedro Sánchez (premierul spaniol n.r.), din cauza consecințelor economice și legale”.

Care sunt aceste consecințe? „Spania este mai represivă decât Italia lui Salvini”, spune Camps, care a remarcat că separarea puterilor în Italia a dus în cele din urmă la eliberarea lui Carola Rackete, căpitanul german al navei Sea Watch 3 care a debarcat cu forța imigranții în Lampedusa. Și calculul s-a dovedit corect, Open Arms a reușit să eludeze noul decret al lui Salvini, care prevede amenzi de până la 1 milion de euro, grație Tribunalului Administrativ Regional din Lazio, care i-a permis să ajungă în fața portului Lampedusa. În Spania, însă, Open Arms are probleme. Pe 27 iulie, Spania a ordonat ca nava Open Arms să nu desfășoare operațiuni de salvare, în caz contrar riscând o amendă de până la 901.000 €.
Mai mult, Benito Núñez Quintanilla, directorul general al marinei comerciale, a decis că Open Arms „nu poate efectua operațiuni de salvare” decât dacă acestea se desfășoară „în acord cu autoritatea responsabilă pentru zona de căutare și salvare”. ONG-ul a refuzat, însă, întotdeauna să coopereze cu Garda de Coastă din Libia. De altfel, guvernul de la Madrid a stabilit clar că Open Arms are dreptul de a efectua doar „operațiuni de salvare spontană sau ocazională”, dar ONG-ul a încălcat și acest paragraf, căutând intenționat să intercepteze bărcile cu care imigranții părăsesc Libia.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.