Salvamontiștii, în alertă maximă. Mai mulți turiști străini, blocați într-o zonă de mare risc

Salvamontiștii, în alertă maximă. Mai mulți turiști străini, blocați într-o zonă de mare risc Peste 100 de persoane salvate de salvamontiști. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai mulți turiști au rămas blocaţi pe traseul Jepii Mici din Bucegi, într-o zonă cu risc mare de alunecare.

Sâmbătă după-amiaza, șapte turişti au rămas blocaţi pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, într-o zonă foarte dificilă, cu risc mare de alunecare.

Conform datelor comunicate de Salvamont Buşteni, persoanele care au cerut ajutorul salvamontiştilor sunt turişti francezi care intenţionau să ajungă la Babele.

Ei nu ştiau faptul că pe munte zăpada este foarte mare, astfel că au urcat echipaţi necorespunzător (îmbrăcăminte de stradă şi pantofi sport), iar la jumătatea traseului au rămas blocaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zona este una foarte grea, cu zăpadă multă şi risc mare de alunecare, precizează sursa citată.

Deocamdată nu se cunoaşte dacă printre turişti se află şi copii.

Au început lucrările de modernizare a staţiei meteorologice la Vârful Omu

Lucrările de modernizare a staţiei meteorologice la Vârful Omu reprezintă o adevărată provocare şi este o operaţiune anevoioasă, pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă la o altitudine de 2.505 metri, în Munţii Bucegi, a scris ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, pe pagina de Facebook a ministerului de resort.

"Am vrut să vin aici (la staţia meteo de la Vf. Omu, n.r.) şi să le mulţumesc personal atât colegilor meteorologi, echipei de la Administraţia Naţională de Meteorologie, cât şi celorlalţi parteneri din structurile din Ministerul Afacerilor Interne, România care fac posibilă această reabilitare.

Lucrările de modernizare reprezintă o adevărată provocare, este o operaţiune anevoioasă pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă la o altitudine de 2.505 metri în Munţii Bucegi, unde stratul de zăpadă depăşeşte, chiar şi în această perioadă, 180 de centimetri grosime, iar materialele se pot transporta doar cu elicopterul. Însă ultima renovare a avut loc în anul 2007, iar clădirea care îi găzduieşte pe meteorologi ajunsese într-un stadiu avansat de degradare, de aceea a fost necesar să intervenim rapid.

Oamenii care lucrează aici sunt adevăraţi eroi, ei înfruntă an de an cele mai dure condiţii meteo posibile pentru a îşi face meseria în serviciul public şi de aceea cred că merită toate eforturile noastre", a menţionat Tanczos.