Salariul minim european. Ce efecte va avea asupra românilor

Sursa foto: Dreamstime.com

Salariul minim european este un subiect de mare interes și dezbatere în întreaga Uniune Europeană. Această inițiativă urmărește să reducă disparitățile economice dintre statele membre și să asigure un trai decent pentru toți cetățenii europeni. Pentru români, introducerea unui salariu minim uniformizat la nivel european ar putea aduce schimbări semnificative, atât pe piața muncii, cât și în viața de zi cu zi.

Salariul minim european. Ce efecte ar putea avea asupra românilor

Profesorul de economie Cristian Păun consideră că deficitul balanței comerciale va crește. Dar ce înseamnă asta mai exact? Economistul a explicat acest concept într-o scurtă analiză publicată pe pagina sa de Facebook.

„Italianul, spaniolul și francezul sunt supărați că nu mai găsesc roșii de-ale lor în sucul de roșii. Sau că făina nu se face cu grâu de la ei. Că este mai ieftin să aducă roșiile de la noi sau grâul de la noi. Așa că, au inventat „salariul minim european”. Un cost minim pe ora de muncă impus românilor. În acest fel, roșiile de la ei și grâul de la ei redevin competitive, nu doar la ei ci și pe piața unică. Și multe alte cele… Ai noștri guvernanți, iubitori de țară și popor și cu zero pricepere economică, sar zelos să îl aplice în avans dacă se poate. Și, uite așa, pe negândite, fac jocurile unora mai pricepuți ca ei. Deficitul de balanță comercială (importuri minus exporturi, 80% din piața unică) a trecut de lejer 7%. Salariul minim european va adânci și mai mult problema. Iar cursul de schimb rămâne fix căci… suntem bine. De ce să nu fie și mai ieftine importurile lor și mai scumpe exporturile noastre? Că mai necompetitive ale noastre sunt, asta este clar! Trăiască salariul minim european! Trăiască socialismul!”, a scris Păun.

Lucrători Sursa foto: Dreamstime.com

Marcel Ciolacu vrea salariul minim european și în România

Deși măsura este obligatorie, premierul Marcel Ciolacu s-a lăudat de mai multe ori cu implementarea acesteia.

„Alegerile au trecut, să revenim la priorităţile românilor. Mă bucur că inflaţia continuă să scadă, ajungând deja aproape de 5%, şi vom continua să luăm măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei. Am văzut că a fost pus în transparenţă publică şi proiectul privind introducerea salariului minim european în România. Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte, nu circ în stradă”, spunea Ciolacu pe 13 iunie.

Guvernul pregătește deja legea pentru implementarea salariului minim european

Legea privind salariul minim european a fost aprobată pe 21 iunie de Guvernul României. Proiectul urmează să fie trimis în Parlament pentru adoptare în regim de urgență. Noul mecanism va stabili și actualiza salariul minim ținând cont de puterea de cumpărare, costul vieții, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitate.

Salariul minim european va fi raportat la jumătate din salariul mediu, influențat de inflație și productivitatea muncii. În prezent, în România, salariul minim este sub jumătatea salariului mediu și nu asigură un nivel de trai decent. Directiva europeană, pe care Guvernul trebuie să o implementeze, prevede ca salariul minim european să fie calculat în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.

Începând cu 15 noiembrie, fiecare țară va avea propriul salariu minim raportat la indicatorii stabiliți de UE, menit să asigure un trai decent.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar de la 1 iulie va crește la 3.700 lei. Astfel, Guvernul va respecta cerința oficialilor de la Bruxelles de a asigura o pondere de 50% din valoarea salariului mediu.