Salariile pe oră în Uniunea Europeană. Cât de bine se câștigă în România

Salarii în UE. Sursa foto: 3170452 © Stefan Hermans | Dreamstime.com

Bulgaria rămâne în urmă în ceea ce privește ritmul de creștere a salariilor în comparație cu alte țări europene. Ungaria, Croația, Slovenia și România au depășit Bulgaria după ce țara a avut cea mai mare creștere a salariilor și a costurilor pentru forța de muncă din UE timp de câteva trimestre la rând.

Datele sunt de la Eurostat pentru al doilea trimestru al anului. Potrivit acestora, costurile cu forța de muncă pe oră în Bulgaria au crescut cu 14,2% anual, dar în trimestrele anterioare creșterea a fost de peste 15% și chiar de peste 16%. Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a scoate Bulgaria de pe ultimul loc în ceea ce privește salariile.

Cea mai mare creștere a salariilor pe oră a fost înregistrată în Ungaria - 17,3%. Urmează Croația și Slovenia (ambele +14,5%), România (+14,4%) și în urma lor se află Bulgaria. O creștere de două cifre în al doilea trimestru au înregistrat salariile în Polonia (+13,3%), Estonia (+13,1%), Lituania (+12,4%) și Letonia (+12,3%).

Per total, salariile pe oră în Uniunea Europeană au crescut cu 5% în al doilea trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2022. În țările din zona euro, această creștere a fost de 4,5%.

Bani / Sursa foto: Arhiva EVZ

Este de remarcat faptul că cheltuielile pe oră cu forța de muncă în Germania, care este cea mai mare economie din UE, au crescut în al doilea trimestru destul de modest - cu 3,8%, adică sub media zonei euro.

La coada clasamentului, în ceea ce privește salariile

Cu toate acestea, salariile medii în țările din Europa de Est continuă să rămână cu mult în urma celor din Europa de Vest. Pentru Bulgaria, diferența este cea mai drastică și Bulgaria continuă să fie la coadă în ceea ce privește veniturile în UE.

Dacă în Germania, la sfârșitul anului 2022, salariul pe oră era de 39,5 euro, atunci în Bulgaria este de doar 8,2 euro, arată datele Eurostat. România vecină este în fața Bulgaria cu 9,5 euro pe oră, iar Ungaria - cu 10,7 euro. Croația a intrat în zona euro la începutul acestui an cu un salariu mediu de 12,1 euro pe oră. În țările baltice variază între 12 și 16 euro.

Cehia are cele mai mari salarii din fostele țări socialiste - la sfârșitul anului 2022, nivelul mediu al salariului este de 16,4 euro pe oră. Acesta este mai mult decât salariul mediu în Grecia de 14,5 euro.

Luxemburg și Danemarca sunt țările UE cu cele mai mari salarii, cu 50,7 euro și, respectiv, 46,8 euro pe oră. Peste 40 de euro pe oră primesc salariații în Belgia, Franța, Țările de Jos și Suedia. Salariul mediu pe oră în UE a fost anul trecut de 30,5 euro.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA  / egabg.com