"Salariile electorale trebuie îngheţate"

Băsescu vrea ca decizia să fie amânată până după alegeri.

Pentru prima dată de la destabilizarea economică, Traian Băsescu a ieşit ieri, înaintea negocierilor guvern-sindicate, să ceară executivului „responsabilitate şi prudenţă“. Recomandarea preşedintelui, ca „orice mărire“ de salariu să aştepte înfiinţarea viitorului guvern şi să nu fie asumată de un executiv „nelegitim“, cu 20% sprijin parlamentar, îl pune din nou în şah pe premier.

Dacă executivul va ţine cont de apelul prezidenţial de majorare a salariilor doar pentru anumite categorii de bugetari şi în limitele stabilite la începutul anului, îşi atrage un val de greve deja anunţate. Dacă îl va ignora însă, va fi nevoit să-şi asume în exclusivitate responsabilitatea crizei, pe care liberalii au încercat, săptămâna trecută, să o paseze la Cotroceni prin scrisoarea despre salariile profesorilor trimisă preşedintelui. Primul responsabil pentru criză: guvernul

Şeful statului a arătat, de altfel, spre guvern ca fiind principalul responsabil pentru dezechilibrele economice resimţite recent. Potrivit lui Băsescu, principala cauză a deprecierii leului a fost „competiţia dintre guvern şi parlament, cine câştigă voturi utilizând banii publici“.

Un al doilea motiv, susţine el, l-au reprezentat „declaraţiile contradictorii ale membrilor guvernului“, care au trecut „de la prezentarea în «foarte» roz a evoluţiei economice a României“ la „disperarea convocării CSAT“, pentru ca, abia în final, să menţioneze „reacţia sindicatelor“ care au avut „revendicări nerealiste“.

„Criza se manifestă la noi la Bursă, fără să afecteze populaţia. (...) Efectul eventualei lipse de responsabilitate a guvernului, a parlamentului şi a sindicatelor poate fi acela de a aduce criza la noi acasă“, a avertizat Băsescu, asigurând, deocamdată, că „sistemul bancar românesc este solid urmare a politicii de prudenţialitate a BNR“.   Soluţiile avansate de Băsescu ar fi blocarea oricăror măriri de venituri până la instalarea noului guvern şi aprobarea bugetului pe 2009, dar şi o lege unică a salariză rii care să vizeze întregul sector public.   PRESIUNI SOCIALE Sindicaliştii îi dau înainte cu greva

Sindicaliştii îşi vor continua, săptămâna viitoare, acţiunile de protest şi nu exclud posibilitatea declanşării unei greve generale, în timp ce guvernul va utiliza toate mijloacele pentru a se asigura că legea aprobată de deputaţi privind majorarea salariilor dascălilor cu 50% nu se va aplica.

„Premierul ne-a atras atenţia că, dacă legea va avea avizul Curţii Constituţionale şi al preşedintelui Traian Băsescu, atunci Domnia Sa are şi alte variante de rezervă, iar această lege nu se va aplica, pentru că ea atrage şi cererile din Sănătate, ale funcţionarilor publici şi din alte sectoare“, a declarat Marius Petcu, preşedinte al CNSLR Frăţia. Bani sunt, dar nu pentru salarii „Sigur că la buget sunt bani, dar nu trebuie să-i dăm pe toţi pe salarii. Trebuie să mai şi investim“, a declarat, nervos, premierul Tăriceanu în urma întâlnirii de ieri. Confederaţiile sindicale susţin în continuare că, dacă se vrea, ar putea fi găsite resurse pentru ca salariile bugetarilor să mai crească puţin. „Am arătat primului-ministru că există posibilitatea creşterilor salariale, dar nu se poate aplica o majorare de 50% la toată lumea, de la stânga la dreapta, ci diferenţiat, începând cu cei cu salariile cele mai mici“, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Biroului Naţional Sindical.

Singurul lucru asupra căruia sindicaliştii şi guvernul au căzut de acord este necesitatea adoptării unei legi a salarizării personalului bugetar, în vederea eliminării discrepanţelor existente în sistem. (Cristina Sbîrn)