Salariile demnitarilor vor fi înghețate. Ce se întâmplă cu pensiile speciale

Salariile demnitarilor vor fi înghețate. Ce se întâmplă cu pensiile speciale Sursa: EEC/Răzvan Vălcăneanțu

În cadrul ședinței de coaliție de luni seara, unul dintre subiectele atinse a fost legat de pensiile speciale și salariile demnitarilor, la care Dacian Cioloș a făcut aluzie. La fel ca și Marcel Ciolacu, Florin Roman a declarat că acestea vor fi, cel mai probabil, prorogate, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

După ședința de coaliție de luni seara, Florin Roman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit în cadrul unei emisiuni tv despre intrarea în vigoare a Codului Administrativ și despre viitorul pensiilor speciale ale aleșilor locali.

Conform oficialului, „cel mai probabil, vor fi prorogate, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi sau trei ani, prin acea ordonanţă care prorogă termenele de intrare în vigoare a unor legi sau articole din Codul Administrativ”. De asemenea, Florin Roman a susținut că este „convins că şi anul acesta va fi o discuţie serioasă privins salariile din sectorul public. (...) Nu pot să le anunţ ca o decizie, sunt convins că vom avea această discuţie, practic avem şi acea majorarea a salariului minim, cu siguranţă va exista acea ordonanţă care va îngheţa salariile demnitarilor”.

Același lucru a fost declarat și de Marcel Ciolacu la ieșirea din ședința de luni seara, liderul PSD susținând că „s-a avut această discuţie şi credem că cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea de termen. (...) Pentru un an de zile"

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacian Cioloș cere ordonanță de urgență

Subiectul legat de pensiile speciale ale primarilor a fost adus în discuție de către liderul USR, Dacian Cioloş. Acesta a susținut luni că „orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale, aşa cum face acum PNL-PSD, ar însemna în primul rând imposibilitatea creşterii pensiilor mai mici”.

Cioloș a cerut noii coaliții să emită până la finalul anului o ordonanță de urgență care să împiedice apariția unor noi categorii de privilegiați. În declarațiile făcute de acesta, el a precizat către ce funcții face aluzii, enumerând pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consiliu județean care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Conform liderului USR, impactul bugetar în acest caz ar putea depăși 600 de milioane de lei.

Florin Roman a criticat acțiunea de luni a liderul USR, menționând în declarațiile sale că „nu s-a plătit niciun ban pentru primari” și nici nu s-a anunțat faptul că se vor da astfel de bani. „Este vreo pensie în plată? Nu este”, a mai precizat ministrul.