Măsurile fiscale agreate de PSD și PNL. Modificări la plata impozitelor. Românii vizați

Măsurile fiscale agreate de PSD și PNL. Modificări la plata impozitelor. Românii vizați Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

La ședința de luni a coaliției de guvernare, PSD și PNL s-ar fi înțeles pe măsurile anticriză care vor fi luate în perioada următoare. În acest fel se crede că va fi realizată o economie la bugetul de stat de câteva miliarde de lei.

Deși între PSD și PNL au existat disensiuni serioase cu privire la impozitarea veniturilor IT-iștilor, a angajaților din agricultură sau construcții, acum se pare că acestea au devenit de domeniul trecutului.

Potrivit unor surse politice, la ședința de luni, cele două partide ar fi covenit că salariile IT-iștilor vor fi impozitate dacă acestea vor trece peste un anumit plafon, angajații din construcții și agricultură vor plăti impozitul pe sănătate de zece la sută din venitul brut, iar TVA-ul de cinci la sută va dispărea.

De asemenea, pentru clădirile rezidențiale care au o valoare declarată mai mare de 500.000 de euro, se va percepe un impozit suplimentar de unu la sută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficial, deficitul de la bugetul de stat pentru primele cinci luni ale anului 2023 a fost de peste nouă miliarde de lei,

200.000 de posturi de la stat vor fi desființate

De asemenea, liderii PSD și PNL care au participat la discuțiile de luni, printre care șeful PSD și premierul României, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, au mai convenit ca peste 200.000 de posturi de la stat, care sunt neocupate să fie desființate.

În acest mod, partidele de la guvernare cred că vor face o economie importantă, astfel încât deficitul bugetar să fie păstrat în marja convenită în PNRR, pentru a încasa o tranșă estimată la peste trei miliarde de euro.

De asemenea s-a mai convenit la renunțarea la unele garanții de stat pentru companiile de stat și renunțarea la unele cheltuieli minore în ministere.

La nivel de creșteri de taxe și impozite s-a mai convenit că TVA-ul de cinci la sută perceput pentru producția de manuale, publicații, imobiliare și servicii hotelier să fie majorat la nouă la sută.

O altă decizie prin care Guvernul speră să încaseze mai mulți bani la buget se referă la mărirea accizelor pentru alcool și tutun dar și modificarea politicii impozitării pentru microîntreprinderi.