Evenimentul Zilei > International > Succes major al Franței în lupta împotriva terorismului. Un comandantul Al-Qaeda a fost lichidat de armata franceză
Succes major al Franței în lupta împotriva terorismului. Un comandantul Al-Qaeda a fost lichidat de armata franceză

Succes major al Franței în lupta împotriva terorismului. Un comandantul Al-Qaeda a fost lichidat de armata franceză

Forțele armate franceze au ucis un important lider jihadist într-o ambuscadă aeriană și la sol în Mali, au declarat vineri oficialitățile din Hexagon. Se încheie astfel căutarea de ani de zile a unui bărbat acuzat de răpirea mai multor cetățeni occidentali în Sahel.

Djamel Okacha, un comandant algerian Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQIM), a fost ucis joi după ce un comando francez, elicoptere și o dronă au atacat o coloană de vehicule cu care se deplasa acesta la nord de Timbuktu, susțin oficialitățile franceze.
Okacha, un veteran jihadist cunoscut și sub numele de Yahya Abou El Hamame, a fost "creierul și finanțatorul mai multor atacuri", susține Ministerul Apărării de la Paris. Oficialii americani l-au acuzat că a răpit un număr de occidentali în Africa de Nord și de Vest.
Ministrul Apărării, Florence Parly, a descris uciderea acestuia ca fiind o "acțiune spectaculoasă", după o căutare care a durat câțiva ani.
Moartea acestuia "reprezintă o lovitură foarte puternică la adresa grupurilor teroriste din Sahel", susține doamna Parly.
"Când s-a apropiat comandoul nostru, camionetele (jihadiste) au deschis focul, determinând elicopterele să răspundă la fel", a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului militar francez.
În total, 11 "teroriști", inclusiv El Hamame, au fost uciși, susține acesta.
El Hamame este suspectat de implicarea în asasinarea unui cetățean american, Christopher Leggett, în Mauritania, în 2009, precum și într-un atac din același an împotriva Ambasadei Franței din Nouachkott.
El Hamame a fost "guvernator" AQIM în Timbuktu în perioada în care orașul a fost controlat de militanți islamici, din aprilie 2012 până în ianuarie 2013.
El Hamame, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a preluat conducerea Al-Qaeda din sudul Algeriei și nordul Mali în 2013, când l-a înlocuit pe Abdelhamid Abou Zeid, care a fost ucis în luptă de forțele franceze, în nordul Republicii Mali.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: