Şah la guvern: PDL mută cu Tribunul

PDL i-a dat lui C.V. Tudor funcţie în Senat cu gândul la sprijinul PRM pentru introducerea unei moţiuni de cenzură, în campanie.

Trocul-surpriză al funcţiilor la Senat, prin care PDL i-a salvat lui Corneliu Vadim Tudor scaunul de vicepreşedinte, are ca bătaie lungă introducerea de către democratliberali, în perioada următoare, a unei moţiuni de cenzură cu semnături din PRM. Varianta moţiunii de cenzură, lansată marţi seara, la Şcoala de vară a femeilor democrat-liberale, de liderul PDL Emil Boc, a fost confirmată ieri ca „intenţie serioasă“ de surse din conducerea partidului, care susţin că au primit semnale de susţinere şi de la PSD.

Decizia luată însă în cerc restrâns - excluzând chiar vicepreşedinţii - a fost acceptată ca un fapt împlinit, dar nu şi susţinută în totalitate din interior. Vicepreşedintele Valeriu Stoica spune că, dacă ar fi fost consultat, nu ar fi „mers în direcţia aceasta“, secretarul executiv Elena Udrea se declară „surprinsă“, iar vicepreşedintele Ioan Oltean crede că, deşi „a fost o mişcare politică normală“, „bilanţul e negativ pentru PDL“. Decontul aşteptat: 19 semnături pentru moţiune Răspunsul favorabil al lui Emil Boc la telefonul primit luni seara de la Vadim Tudor a adus PDL un avantaj de două funcţii în plus: una de secretar al Camerei Deputaţilor şi alta de preşedinte al Comisiei economice din Senat, fără miză însă pe final de mandat. Înţelegerea PDL-PRM, comunicată ca fapt împlinit marţi atât liderilor din eşalonul doi, cât şi parlamentarilor, a dat însă, în sediul din Aleea Modrogan, startul la calcule pentru introducerea unei moţiuni de cenzură.

„Ne gândim serios la asta şi se pare că şi PSD agreează ideea“, ne-au declarat surse din conducerea PDL. Luni după-amiază, înainte de discuţiile cu Vadim Tudor, Emil Boc explica însă că PDL nu poate depune decât moţiuni simple „pentru că nu are semnăturile necesare unei moţiuni de cenzură“. Democrat-liberalilor le lipsesc 19 dintre cele 116 de semnături necesare, ceea ce a făcut ca proiectul introducerii unei moţiuni de cenzură să eşueze acum câteva luni.

După dezertările recente spre PSD-PC, PRM a rămas însă cu 37 de parlamentari care ar putea semna moţiunea. Pentru răsturnarea guvernului, PDL are însă nevoie de aproximativ 100 de voturi de la PSD. Şi fără sprijinul PSD, demersul ar avea însă avantajele unui joc de imagine înainte de campania electorală, demonstrând că PDL evită informarea şi are forţa unui puternic partid de opoziţie. În plus, demersul ar forţa liderii PSD să se poziţioneze în raport cu PNL preelectoral, o eventuală apropiere dând un semnal negativ electoratului liberal. Stoica: „Eu n-aş fi mers în direcţia asta“ Mare parte din conducere a fost însă luată prin surprindere. Nici Radu Berceanu, un vechi PD-ist, nici Valeriu Stoica, fostul strateg al PNL şi PLD, nici mai nou-venita Elena Udrea nu au fost consultaţi, după propriile spuse. „Nici în şedinţa grupurilor parlamentare reunite nu s-a pomenit nimic“, ne-a declarat unul dintre participanţi. La rândul său, prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan a evitat să declare dacă a fost sau nu implicat în luarea deciziei, spunând doar că se află la Bruxelles şi nu are „absolut nimic de comentat în legătură cu treaba aceasta“.

„Dacă eu aş fi avut în atribuţii această chestiune nu aş fi mers în direcţia aceasta. Dar eu sunt disciplinat şi nu comentez deciziile partidului“, s-a limitat să comenteze Stoica, arătând însă că o consultare a conducerii trebuia să aibă loc. La rândul său, liderul PDL Ioan Oltean spune că „nimeni nu a anticipat o reacţie atât de dură. Dacă ne gândeam mai mult, poate rămâneam în matca noastră“, dar asigură că „PDL nu are în niciun caz în vedere vreo alianţă cu PRM“. IRONIE PNL Pentru moment, moţiuni simple Până la concretizarea planurilor privind o moţiune de cenzură, democrat-liberalii au introdus ieri, la Camera Deputaţilor, prima dintre cele cinci moţiuni simple anunţate la începutul săptămânii. Moţiunea cu tema „Populaţia României va rămâne fără căldură la iarnă - Criza serviciului public de termoficare“ ar urma să fie discutată luni în plen. Textul critică neachitarea de către guvern către administraţiile locale a cotei de 45% din valoarea combustibilului pentru energia termică.

Demersul PDL a fost ironizat însă de preşedintele liberal al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. „Sunt îngrijoraţi de faptul că afară e prea frig, probabil fiecare simte temperaturile după cum îi e firea şi cei mai înceţi şi-ar dori ceva mai multă căldură“, a comentat el.