Sacrificarea lui Năstase pentru încheierea monitorizării pe justiţie

După intrarea PSD la guvernare, social-democraţii au început să cocheteze cu ideea de a oferi Comisiei Europene judecarea unor personaje grele din partid, precum Adrian Năstase, în schimbul încheierii monitorizării pe justiţie, scrie presa germană.

"România are o problemă cu corupţia - dar printre politicieni nu atât corupţia în sine este percepută ca problemă, cât ruşinea de a fi o ţară sub monitorizare specială a UE din această cauză. Fostul guvern al premierului Tăriceanu a stopat practic lupta anticorupţie după ieşirea de la guvernare a PDL. Tocmai în acest domeniu noul guvern al premierului Emil Boc a demonstrat continuitate, preluându-l pe fostul ministru al justiţiei", explică Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citat de Newsin şi preluat de RTV.

Potrvit cotidianului german, în cercurile PSD se vorbeşte de un plan special, prin care să i se propună Comisiei Europene un troc: câţiva politicieni de rang înalt să ajungă în tribunal, iar în schimb Executivul european să încheie monitorizarea şi restul cazurilor să fie clasate.

"Pentru PSD, un efect pozitiv secundar ar fi că ar putea scăpa de fostul premier Adrian Năstase, care lucrează prea evident la reîntoarcerea sa în prima ligă a puterii. Iar în Parlament, toţi cei cărora DNA-ul le este pe urme vor putea răsufla uşuraţi", mai scrie cotidianul.

Lăcomia PD-L nu este mai puţin puternică

Despre PDL, FAZ notează că deşi este considerat partidul preşedintelui, nu s-a apropiat mai mult decât celelalte partide de principiile transparenţei şi curăţeniei invocate în repetate rânduri de Băsescu. "Lăcomia PDL nu este mai puţin puternică faţă de cea a PSD-ului, căci de la spargerea coaliţiei guvernamentale cu PNL în aprilie 2007, partidul prezidenţial a fost complet izolat politic", comentează ziarul german.

"Ca şi PSD, PDL are rădăcinile în Frontul Salvării Naţionale, care a preluat puterea în haosul revoluţiei şi loviturii de stat din decembrie 1989. Vechile reţele comuniste, care ani de-a rândul au blocat democratizarea şi reformarea societăţii, sunt din nou la putere", constată autorul articolului.

"Marele mister al politicii interne româneşti este cum a putut preşedintele Băsescu să fie de acord cu o asemenea coaliţie. Chiar el a recunoscut apoi la o emisiune TV că prin asta a pierdut 80% din alegătorii săi. Nu mai e sigur nici măcar că va mai candida în toamnă pentru un al doilea mandat," scrie FAZ, constatând că preşedintele "a abandonat în mod evident intenţia sa de a lucra cu insistenţă la o înnoire a clasei politice".

"Dacă va reuşi măcar să salveze DNA ca ultimă instituţie funcţională din perioada reformelor se va putea vedea când se decide asupra prelungirii mandatului lui Daniel Morar. Dorinţa de a-l elimina o au toate facţiunile rivale din PSD, PNL-ul din opoziţie şi în secret nu puţini din PDL", conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.