Sabotaj în grup față de Rusia? Care e adevărul despre vaccinul Sputnik V

Sursa: arhiva EVZ

Vaccinul rusesc Sputnik V este este eficient și sigur împotriva coronavirusului, deși mulți epidemiologi străini nu sutn de acord cu folosirea lor.

Este concluzia la care au ajuns publiciștii revistei Nature care au dedicat un articol vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia. Conform sursei citate, vaccinul Sputnik V este folosit deja în aproape 70 de state ale lumii. Însă nu a primit, nici până în prezent, aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceasta din cauza controverselor care au apărut în lumea științifică, pe tema efectelor secundare pe care le produce.

Sputnik V a devenit primul ser din lume destinat imunizării pacienților în fața coronavirusului care a fost înregistrat oficial, susține autorul articolului din Revista Nature. Acesta a primit aprobare de folosire în mai multe zeci de state, însă nu și permisiunea OMS. Drept urmare nu poate fi distribuit la scară mondială.

Numeroși epidemiologi străini au criticat serul dezvoltat de ruși, ridicând numeroase semne de întrebare în legătură cu acuratețea studiilor clinice care au stat la baza testării eficacității sale.  

Ulterior, o parte din temeri au fost reduse după apariția unui material în revista medicală The Lancet, unde se preciza, printre altele, că Sputnik V are o eficacitate de 91,6%. Folosirea sa, se arăta în material, ajută la evitarea unei forme severe a bolii provocate de virusul SARS-CoV-2.

Ulterior, în aprilie 2021, Centrul de Cercetare N. Gamaleya din Moscova, dezvoltatorul vaccinului, a prezentat alte date, conform cărora eficacitatea serului ar fi fost de 97,6%.

Nu au fost semnalate efecte secundare

Cu toate acestea oamenii de știință continuă să pună la îndoială eficacitatea tratamentului, deși a fost aprobat în Coreea de Sud, Argentina, Ungaria și India. În Emiratele Emiratele Arabe Unite, eficacitatea lui a fost evaluată la 97,8%.

În articolul din Nature se menționează, de asemenea, că, spre deosebire de AstraZeneca și Johnson & Johnson, Sputnik V conține nu unul, ci două adenovirusuri. Acest lucru îi sporește nivelul de protecție împotriva coronavirusului. De asemenea, folosirea sa nu a dus la apariția unor cazuri de tromboze sau a altor afecțiuni.