Să vedem câteva exemple de știri despre o potențială problemă de sănătate publică, ale cărei efecte asupra populației par să aibă mai puțină importanță decât cele asupra unui președinte pe care presa îl detestă.

Editorialistul Washington Post, Brian Klaas, scria pe 9 martie: „Coronavirusul este Cernobîlul lui Trump”.

Accidentul de la Cernobîl, ținut o vreme secret de autoritățile sovietice, a provocat un număr de morți în Europa estimat între 9000 și 16000, plus circa 3,5 milioane de cazuri de cancer, malformații la naștere și alte maladii din cauza radiațiilor.

Interesant este că Washington Post nu a publicat nici un articol în care să numească coronavirusul originar din Wuhan „Cernobîlul Chinei”.

Comparația ar fi fost mai potrivită pentru China decât pentru Statele Unite. Regimul comunist a ținut și el o vreme ascuns virusul Wuhan, ceea ce a dus la apariția a zeci de mii de noi cazuri, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi prevenit rapid răspândirea, așa cum au făcut administrația Trump, Taiwanul și Hong Kong.

Aici a fost epicentrul epidemiei care a provocat în China 80.000 de îmbolnăviri și peste 3000 de decese.

Este limpede că pentru Washington Post este mai comod să-l critice pe președintele țării sale, deși modul în care acesta a gestionat amenințarea a fost mult mai transparent, rapid și eficient.

Să fie vreo legătură între politica editorială și faptul că Washington Post primește din 2011 bani pentru a publica articole de propagandă chineză, mascate într-un supliment al ziarului dedicat Chinei?

Presa americană a abundat de comparații între epidemia de coronavirus și uraganul Katrina. Editorialistul New York Times Paul Krugmann pare să nu se fi decis dacă epidemia de coronavirus ar trebui să fie numită „Katrina lui Trump” sau „armă de distrugere în masă”, ambele dovedindu-se fatale pentru mandatul lui George W. Bush.

Într-o emisiune de la televiziunea MSNBC s-a vorbit de asemenea despre posibilitatea ca epidemia să fie „Katrina lui Trump”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE