Expert: Vine valul 4 în România. Care sunt erorile făcute la nivel național

Expert: Vine valul 4 în România. Care sunt erorile făcute la nivel național

Una dintre măsurile de relaxare este renunțarea la masca de protecție în spațiile exterioare, cu excepția zonelor aglomerate. În acest context, profesorul Răzvan Cherecheş subliniază faptul că aceste măsurile de relaxare nu ar fi trebuit aplicate unitar.

Mult disputata mască de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate, cum ar fi: piețe, târguri, stații ale transportului în comun, magazine, zonele în care sunt desfășurate mitinguri, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri.

Totodată, încă din prima zi cu măsuri de relaxare, Romania a înregistrat un record de oameni care au ales să se vaccineze. Mai precis, sâmbătă, 15 mai, au fost administrate aproape 120.000 de doze de vaccin.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş consideră faptul că măsurile de relaxare trebuiau aplicate diferit în fiecare județ

„Problema este că dacă măsurile de relaxare sunt oferite nediscriminativ tuturor, în același timp, nu validează în mod necesar actul responsabil al vaccinării și riscă să ducă la scăderea ritmului de vaccinare. Faptul că la evenimente, accesul se face exclusiv pe baza statutului de vaccinat sau a unui test obținut în ultimele 72 de ore sau 24 de ore, în același timp creează un stimulent pentru vaccinare, exact la fel cum întoarcerea din concediu, în funcție de țara din care vii, oferă un stimulent să te vaccinezi, pentru că poți să intri mai ușor în țară”, a subliniat profesorul Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: Există posibilitatea ca atunci când începe valul 4 în toamnă, județele respective să constituie surse de focare de infecție

În opinia profesorului, s-a făcut o greșeală atunci când s-a decis ca în toată țara să existe aceleași măsuri, şi spune: „Ar fi trebuit făcut diferențiat, pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv. Pentru că avem unele județe în care procentul de vaccinare este corespunzător, este mare, și alte județe în care procentul de vaccinare este extrem de redus. Ori în momentul în care oferi pentru toată țara aceleași măsuri, nu este niciun stimulent pentru județele respective să ridice ritmul. Dacă s-ar fi impus o limită, de exemplu dacă depășești 30 % procent de persoane vaccinate în județul respectiv, treci într-o stare mai relaxată, ar fi fost un stimulent pentru județele respective. Așa, există posibilitatea ca atunci când începe valul 4 în toamnă, județele respective să constituie surse de focare de infecție”, a mai declarat profesorul de sănătate publică,  pentru ştirileprotv.

Ne puteți urmări și pe Google News