Războiul este iminent. Are Ucraina vreo șansă împotriva Rusiei ?

Războiul este iminent. Are Ucraina vreo șansă împotriva Rusiei ? Sursa: Arhiva EVZ

Într-un discurs recent susținut la Centrul de antrenament de luptă al Ucrainei Yavoriv, însărcinat cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, a avertizat oamenii asupra pericolelor unei escalade militare în conflictul aflat în desfășurare în Donbass. „Permiteți-mi să spun foarte clar. Ucraina nu a întreprins acțiuni provocatoare împotriva Rusiei. De fapt, Ucraina a demonstrat o reținere admirabilă în fața intimidării și agresiunii Rusiei”, a spus ea.

Ucraina este în pericol

Dar „pe fundalul provocărilor Rusiei, este important să ne amintim că Ucraina din 2021 – și forțele armate ucrainene din 2021 – sunt foarte diferite de cele din 2014”, a adăugat Kvien. „Pentru a aborda mai bine amenințările externe, forțele armate ucrainene au devenit o forță de luptă mai capabilă și mai profesionistă, una dintre cele mai capabile forțe pregătite pentru luptă din Europa de astăzi – iar Statele Unite sunt mândre că eforturile noastre de cooperare de securitate au susținut această dezvoltare”, a spus ea.

Comentatorii occidentali au observat că forțele armate ale Ucrainei sunt mai bine echipate pentru un conflict cu Rusia în 2021 decât erau la începutul războiului din Donbass. Dar această observație, deși populară și parțial exactă, nu are context crucial. În termeni absoluți, nu există nicio îndoială că armata Ucrainei s-a îmbunătățit substanțial în ultimii șapte ani.

În 2014, armata s-a confruntat cu două provocări principale: 1) personal larg demoralizat și slab pregătit și 2) o relativă lipsă de echipament militar modernizat, atât în ​​cazul armelor de calibru mic, cât și al hardware-ului mai mare, cum ar fi rachete și avioane de luptă. Ucraina a făcut progrese majore în prima zonă. Cu ajutorul consilierilor militari occidentali și a unui flux constant de cheltuieli pentru apărare, Kievul nu numai că a reinstaurat disciplina de luptă în rândul trupelor sale, dar a ridicat și zeci de brigăzi noi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kremlinul a investit în armament

Cea mai mare parte a investiției a fost destinată unităților de artilerie, care cuprind o piesă majoră a capabilităților Ucrainei împotriva forțelor separatiste susținute de ruși ale Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Problema de fond este că puterea militară este relativă, nu absolută. Deși este clar că forțele armate ale Ucrainei nu sunt ceea ce erau în 2014, cam același lucru se poate spune despre trupele ruse care se adună în prezent la granița de est a Ucrainei.

În ultimii șapte ani, Kremlinul a investit fără încetare într-o mulțime de arme avansate la care Ucraina încă nu are un răspuns clar - acestea includ o rețea sofisticată de apărare antiaeriană/rachetă, unele dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume și o plută de avioane modernizate. Având în vedere aceste tendințe, nu este deloc clar că echilibrul puterii militare dintre Rusia și Ucraina s-a schimbat semnificativ de la începutul crizei din Donbass în 2014.

Referirile la puterea militară în creștere a Ucrainei, dacă nu sunt contextualizate în mod corespunzător, riscă să întunece imaginea strategică de ansamblu: presupunând că nu există nicio intervenție externă.