S-au lasat de fumat!

Ion Croitorescu si Constantin Chirigiu, doi barbati trecuti de 50 de ani, au renuntat la viciu din vointa, si nu pentru ca vreo boala le-ar fi amenintat viata.

Unii merg la terapie pentru a se lasa de fumat, altii reusesc singuri. Indiferent de metoda pe care o aleg, majoritatea fumatorilor incearca de doua-trei ori pana reusesc sa se lase definitiv de tutun. Nicotina, spun specialistii, este o substanta foarte puternica si poate crea dependente la fel de severe precum cele date de heroina si cocaina.

Recaderile n-ar fi insa atat de frecvente daca oamenii nu s-ar amagi tragand, la ocazie, „cate un puf”, sustin specialistii in consiliere antifumat. Doi fumatori inraiti, Ion Croitorescu si Constantin Chirigiu, povestesc cum au reusit sa renunte definitiv la acest viciu, care chinuieste peste un miliard de oameni din intreaga lume.

Au trecut zece ani de cand m-am lasat

Cei doi barbati marturisesc ca au incercat de mai multe ori pana au reusit sa faca „rotitele din cerebel” sa mearga. Teoria „fumez una de pofta, iar de maine ma las iar de tigari” nu tine, spun ei, de aceea este foarte important sa existe o motivatie puternica.

„Ajunsesem sa ma scol noaptea fiindca simteam nevoia sa fumez, iar cand lucram aveam mereu tigara aprinsa. Duceam usor trei pachete de tigari pe zi, oboseam. Eram sanatos tun, dar nu ma mai simteam confortabil cu acest viciu”, povesteste Ion Croitorescu, mandru ca, de zece ani, „n-a mai pus tigara in gura”.

Barbatul isi aduce aminte ca si-a ales o zi in care sa se lase de fumat, 1 ianuarie 1997, chiar ziua lui de nastere. A aruncat pachetele de tigari, bricheta si o vreme a evitat sa se intalneasca cu prietenii care fumau.

„Nu mai tusesc dimineata si nu ma mai scol obosit”

Constantin Chirigiu s-a gandit la nepoti. „Ce exemplu sa aiba ei cand bunicul vine sa ii ia de la gradinita cu tigara in gura?!”. A dat cu nasul de lumea civilizata cat a stat la sora lui in Canada si parca se simtea stingher tot cautand mereu un coltisor in care sa poata fuma. „Acolo fumatul e un stigmat. Nici pomeneala sa te apropii de gradinita cu tigara in gura. Parca nici nu mai savuram tutunul: trebuia sa ies mereu din local pe oriunde ma duceam, eram permanent bombanit. Alte mentalitati sunt acolo!”,  ne povesteste barbatul in varsta de 66 de ani. Impuls i-a dat fiul sau, care s-a lasat si el de fumat.

Tot de la acesta a aflat si de cabinetele din Bucuresti unde se face consiliere antifumat. „De multe ori incercasem sa ma las de tutun. Ultima oara ma pacaleam ca o sa fumez numai o tigara la o cafea si, uite-asa, ajunsesem sa beau sase cafele pe zi doar ca sa fumez.

De data asta, am zis sa ma consilieze un specialist si a fost bine pentru ca am primit tratament”, spune Constantin Chirigiu. Chiar daca a cheltuit pe substituentii de nicotina cam tot cat ar fi dat pe tigari intr-o luna, barbatul crede ca a meritat.

„In sfarsit simt ca m-am lasat definitiv. In plus, nu mai tusesc dimineata, nu ma mai scol obosit si cu miros urat in gura, nu mai stau cu grija ca nu mi-am cumparat tigari si raman cu bani mai multi in buzunar”, marturiseste vesel Constantin Chirigiu.

De la terapie a invatat si cateva trucuri: nu-si mai bea cafeaua in bucatarie, ci in sufragerie, unde nu asociaza locul cu tigara si a anuntat pe toata lumea ca s-a lasat de fumat, asa, ca sa-i fie rusine daca-i vine vreo idee sa se reapuce.