Editura Evenimentul si Capital

S-au împlinit 50 de ani de la realizarea filmului “Reconstituirea”

Autor: | | 0 Comentarii | 397 Vizualizari

A trecut deja o jumătate de secol de la realizarea filmului “Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie. Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan sunt printre actorii care au dat naştere acestei opere cinematografice.

Ei au luat parte, duminică, în cinematograful „Amza Pellea” din Râşnov, la prezentarea peliculei, ocazie cu care au rememorat evenimentul din urmă cu 50 de ani.

Cei trei actori au povestit astfel în faţa numerosului public felul în care au decurs lucrurile într-o cu totul altă lume, faţă de cea pe care o ştim azi.

"Şansă. Fără doar şi poate, în profesia noastră se vorbeşte de talent, de geniu, de actori minunaţi. Eu am să pledez pentru ideea de şansă.

Acum câteva minute discutam cu un domn şi îi explicam ce rol important joacă în viaţa ta de actor acest cuvânt, şansă, pentru că, pentru cei care ştiu Bucureştiul, Institutul de Teatru era poziţionat deasupra Teatrului Bulandra. (...) Şi într-una din zile,

Pintilie a lăsat repetiţiile la Teatrul Bulandra şi a urcat în Institut. Trebuie să ştiţi că pe scenariul 'Reconstituirii', pe care îl am şi acum acasă, în rolul meu era distribuit Dan Nuţu, pe rolul lui George Mihăiţă era Virgil Ogăşanu şi Papaiani, erau două variante, ei fiind actorii pe care i-a vrut Pintilie. (...)

El a intrat în Institut, a deschis uşa la clasă, eu eram întâmplător - iarăşi şansa - pe scenă şi îmi făceam monologul. I-a făcut semn doamna Elena Negreanu să stea jos. (...) Mie mi-a spus: 'Vladimir, reiei de la capăt monologul'.

L-am reluat, l-am spus, el s-a ridicat, a mulţumit şi a plecat. (...) El s-a mulţumit să vadă momentul ăla. A coborât la etajul I, unde s-a întâmplat aceeaşi chestie. (...) L-a văzut pe George (n.r. - George Mihăiţă) şi dintr-o dată s-a şters tot, Dan Nuţu, Ogăşanu şi Papaiani, şi am fost noi cei care am...

Deci, vorbim de întâlnirea aia extraordinară cu o minune de regizor, Pintilie, care a ţinut de şansă. În rest, putem discuta de talent, de ce filme ai făcut, dar consider că în momentul ăla, Dumnezeu o aripă de înger a ţinut-o deasupra mea şi asupra acestui prieten de-o viaţă (n.r. - George Mihăiţă) şi ne-a schimbat destinul", a rememorat actorul Vladimir Găitan, citat de Agerpres.

Acest film a fost nominalizat între primele zece pelicule româneşti, fapt scos în evidenţă de George Mihăiţă.

"Eu eram la clasa doamnei Sanda Manu, pedagog absolut extraordinar, eu şi Mircea Diaconu.

De ce bucuria noastră este şi mai mare, pentru că în anul 2008 s-a făcut un clasament al celor mai bune zece filme româneşti de când este cinematografia română şi vreau să vă spun că pe locul I este 'Reconstituirea'.

Sigur că şi eu, şi Vladimir am făcut peste 50 de filme după aceea, dar acesta rămâne filmul de căpătâi şi pentru cinematografie şi automat şi pentru noi. Personal m-aş bucura dacă aţi mai vedea un film de care sunt mândru, 'Undeva la Palilula', în regia lui Silviu Purcărete", a declarat actorul George Mihăiţă.

Ecaterina Andronescu, PRINSA in fapt! Imaginile pe care ministrul le-ar vrea STERSE!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI