S-au împărțit agențiile și companiile de stat. Unde va fi PNL la butoane

S-au împărțit agențiile și companiile de stat. Unde va fi PNL la butoane Sursa: Arhiva EVZ

După nominalizarea miniștrilor, liderii PNL, PSD și UDMR au convenit la negocieri si posturile de conducere pentru principalele agenții guvernamentale, dar și pentru companiile cu capital de stat. S-au aflat care sunt principalele instituții de stat și companii cu capital de stat care au ajuns la PNL.

Principalele instituții de stat ce revin PNL: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Garda de Mediu, Casa Națională de Pensii, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), Agenția Sanitar-Veterinară (ANSVSA), Registrul Auto Român (RAR), Oficiul pentru jocurile de noroc, Departamentul pentru Relația cu Moldova.

Companiile cu capital de stat care au ajuns la PNL: CNAIR (Compania de autostrăzi), Compania Națională de Investiții (în subordinea Ministerului Dezvoltării). Romsilva, Tarom, CFR Călatori, Metrorex, Hidroelectrica și Transgaz.

De remarcat că partidele au discutat inclusiv numirile la companii de stat, deși acestea sunt guvernate de OUG 109/2011 care prevede că șefii acestor companii sunt aleși pe principiile guvernanței corporative, în urma unor concursuri oficiale, scrie g4media.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista miniștrilor PNL

Conducerea PNL a votat, luni, acordul politic cu PSD și intrarea la guvernare alături de social democrați. De asemenea, a fost validată și lista de miniștri a partidului.

Miniștrii PNL: - Justiţie – Cătălin Predoiu - Fondurile Europene – Dan Vîlceanu - Digitalizare – Florin Roman - IMM și Turism – Daniel Cadariu - Interne – Lucian Bode - Educație – Sorin Cîmpeanu - Energie – Virgil Popescu - Externe – Bogdan Aurescu

Guvernul PNL-PSD-UDMR va fi condus, pentru următorul an și jumătate, de premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Victoria vor fi și doi vicepremieri – Sorin Grindeanu, care va fi și ministru al Transporturilor, și Kelemen Hunor.

PSD va deține 9 ministere, PNL va avea 8 ministere, în timp ce UDMR își păstrează ministerele pe care le-a avut și în guvernarea alături de USR.

Potrivit înțelegerii celor trei partide din noua coaliție de guvernare, premierul va fi prin rotație, de la PNL și PSD, fiecare cu câte un mandat de un an și jumătate.

Guvernul Nicolae Ciucă ar urma să meargă în Parlament pentru votul de învestire cel târziu joi.

Liderul PNL, Florin Cîțu, senator în Parlamentul României, nu a fost nominalizat pentru funcția de premier. El va primi însă a doua funcție în stat, cea de șef al Senatului.