S-a votat confiscarea averilor obținute din infracțiuni! Panică printre politicieni

S-a votat confiscarea averilor obținute din infracțiuni! Panică printre politicieni

Cutremur în Parlamentul României, Marți, Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat legea confiscărilor extinse a averilor obținute prin infracțiuni.

Proiectul de lege modifică articolul 112 indice 1 din Codul Penal astfel:

(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.

2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputații juriști au introdus o modificare la Codul de procedură penală astfel încât procurorul va avea obligația de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat. Astfel, la articolul 249 a fost introdus un nou alineat:

„În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”.

„PNL a reuşit - în colaborare cu deputatul Ana Birchall - realizarea unui acord politic în Parlament pentru confiscarea extinsă a averilor. Amendamentele iniţiate şi susţinute de PNL sunt în concordanţa cu Directiva europeană şi prevăd confiscarea extinsă a averilor dobândite prin hoţie.

Averile pot fi confiscate după condamnarea definitiva a celor care s-au îmbogăţit din banul public sau privat şi care au primit o pedeapsa mai mare de 4 ani de închisoare. Pedeapsa se aplica şi pentru condamnat şi pentru cei care au ascuns, pe numele lor, averea altora. Adoptarea legii înseamnă că România nu mai riscă procedura de infringement din partea UE, care ne putea costa milioane de euro”, a afirmat Florin Roman, potrivit unui comunicat de presă remis marţi.