S-a prăfuit Concertul de Anul Nou de la Viena?
Editura Evenimentul si Capital

S-a prăfuit Concertul de Anul Nou de la Viena?

Fata din multinaţionalărn
Autor: | | 52 Comentarii | 13432 Vizualizari

Recunosc că întotdeauna i-am invidiat pe oamenii care reuşesc să fie în sală, la tradiţionalul Concert de Anul Nou de la Viena. Dar acum i-am compătimit. Ei nu cred că şi-au dat seama ce se întâmplă, din simplul motiv că erau prea preocupaţi de faptul că erau acolo şi atât. Dar, privit din afară, totul a fost nefermecător.

Şi nu atât publicul din sală contează, ci impactul la nivel “mediatic” : cel mai popular eveniment de muzica clasică din lume e urmărit de un miliard de telespectatori din peste 70 de ţări. Iar oamenii aceştia vor şi “spectacol vizual” nu numai auditiv. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Concertul este susţinut de Filarmonica din Viena, în fiecare Nou An, pe data de 1 ianuarie, în una dintre cele mai frumoase săli de spectacole din lume: Musikverein Viena. Transmis în direct din anul 1959, este cel mai râvnit eveniment: biletele se epuizează cu un an înainte şi mulţi sunt cei care visează să fie acolo, măcar pe holul Operei de Stat.

După ce concertul cu pricina a reuşit, în 2014, performanţa de a cuceri reţelele sociale (plus că a cucerit cu feerice momente de balet şi cu costume “de dans” create de către celebra Vivienne Westwood), iar în 2015 părea că îşi păstrează “valul şi ştaiful” de cu un an înainte, acum pauză. Printre altele, începusem să mă obişnuiesc cu ideea că, de câtva timp, florile care împodobesc frumoasa sală în care se desfăşoară celebrul concert nu mai sunt aduse de la Sanremo, ci se “face apel” la resursele autohtone. Ok, dar varza formată elitist din combinaţia nefericită a unor flori preţioase, cum ar fi trandafirul cu liliacul şi altele lăsa de dorit. După ce ai început să te dai în stambă cam trei ani la rând cu chestii fastuoase, nu cobori brusc ştacheta. Nimeni nu zice să fii opulent, dar nici austeritatea bruscă nu dă bine.

Nu sunt specialist, dar urmăresc acest concert demult şi nu cred că m-a plictistit vreodată aşa cum s-a întâmplat acum, cu toată nestima că îmi spun pe şleau părerea. Polci vesele cu ţârâita, de momentele de balet nu mai vorbim că au lipsit aproape cu desăvârşire, dirijor fără charismă. Şi nu am înţeles de ce în momentul în care a intrat “în scenă” un celebru cor de copii, interpretarea a fost punctată cu momente din viaţa de zi cu zi a puştilor, spre exemplu cum joacă ei tenis de masă! Concertul de Anul Nou de la Viena are o tradiţie importantă. Mulţi dintre noi am crescut privind an de an concertul. Cel de acum nu mi-a lăsat în suflet acea “dâră” de bucurie şi strălucire pe care mi-au lăsat-o celelalte concerte. Total nefermecător. Pe pagina de fb a Wiener Philharmoniker (şi pe site) a apărut deja informaţia că anul viitor concertul va fi “împrospătat”, iar dirijor va fi un tip definit drept “cel mai tânăr dirijor din istoria Concertului de Anul Nou de la Viena”…

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate